Virossa maanpetoksesta syytetyllä Aivo Petersonilla on yhteyksiä Suomeen, kertoo virolainen Postimees.
Peterson on yksi Venäjä-mielisen Koos (yhdessä) -puolueen perustajista. Maaliskuun 2023 parlamenttivaaleissa hän oli venäjänkielisen Itä-Virumaan toiseksi suosituin ehdokas 3 968 äänellä, mutta äänimäärä ei riittänyt pienen puolueen listoilta parlamenttipaikkaan.
Vaalikampanjaansa hän teki muun muassa Moskovasta ja Venäjän miehittämiltä Itä-Ukrainan alueilta. Sieltä hän levitti sosiaaliseen mediaan Venäjän propagandaa.
Viron suojelupoliisi Kapo pidätti Petersonin pian vaalipäivän jälkeen. Syytteen mukaan hän on ottanut käskyjä Venäjältä ja sen puolesta toimivilta henkilöiltä toimissa, jotka ovat kohdistuneet Viron itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta vastaan. Syytteen mukaan Peterson on osallistunut vaikuttamiskampanjaan, jonka tavoitteena on luoda Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan narratiiveja ja propagandaa tukeva poliittinen yhdistys.
Maanantaina Peterson puhui oikeudessa helmikuussa 2023 tekemästään matkastaan Itä-Ukrainaan. On syytä huomioida, että oikeudenkäynnissä hän puhui tapahtumista oman versionsa, joten hänen esittämiään asioita ei voi vielä vahvistaa.
Hänen todistajanlausuntonsa mukaan Itä-Ukrainan matkan yhtenä järjestäjänä oli Kreml-mielisen Yövartio-aktivistiryhmän entinen jäsen Andrei Andronov.
Hierojana työskennellyt Peterson kertoi, että Andronov soitti hänelle syksyllä 2022 ja halusi tulla käymään hänen hoitohuoneessaan. Andronov ilmaantui paikalle Aleksandr Tyrshklevich-nimisen henkilön kanssa. Hän edusti Vozrozhdenie-järjestöä, jonka avulla Petersonin matka Itä-Ukrainaan lopulta järjestyi.
– Meidän välinen sopimuksemme oli, että jos minut viedään sinne, voin tehdä juuri sellaisia postauksia ja kannanottoja kuin itse haluan, Peterson kertoi.
Petersonin mukaan hän ei tutkinut sen tarkemmin järjestön taustoja. Hän luotti Andronovin puheisiin, joiden mukaan kyseessä oli hyväntekeväisyysjärjestö.
Lopulta Andronov järjesti Petersonille akkreditoinnin toimittajaksi, jotta hän pääsisi miehitetyille alueille. Peterson ei ole ammatiltaan toimittaja, mutta tämä ei venäläisiä haitannut.
Viisumin kanssa tuli kuitenkin ongelmia, koska helmikuussa Virosta ei enää saanut viisumia Venäjälle. Apua löytyi Suomesta.
Hän sai Andronovin kautta yhteyden entiseen toimittajaan Leena Hietaseen. Postimees kertoo, että Hietanen tunnetaan Suomessa Kremliä mukailevana hyökkäyssodan puolustajana.
Petersonin mukaan Hietanen auttoi viisumin kanssa ja myös ohjeisti häntä, miten Itä-Ukrainassa kannattaa toimia ja mitä asioita siellä on syytä seurata. Hietasen kerrotaan vakuuttaneen Petersonin siitä, ettei Itä-Ukrainan matkasta aiheudu ongelmia viranomaisten kanssa. Lopulta Hietasen rohkaisemana Peterson päätti lähteä matkalle.
Hän matkusti Helsingistä linja-autolla Pietariin.
– Leena opasti minut bussiasemalle, Peterson kertoi.
Pietarissa häntä oli vastassa Andronov, jonka kanssa hän suuntasi lentokentälle ja matkasi Moskovaan.
Peterson kertoi, että Moskovassa heillä oli joitakin tapaamisia. Eräänä iltana he esimerkiksi tapasivat henkilöt, jotka sanoivat olevansa Mihailov ja Karasov.
– He eivät kertoneet, keitä he ovat, missä he työskentelevät ja mitä he tekevät.
Moskovasta seurue matkasi junalla Ukrainan rajalla sijaitsevaan Rostoviin, josta matka jatkui autolla Itä-Ukrainaan.
Petersonin mukaan ensimmäisinä päivinä hän kuvasi ja teki päivityksiä innokkaasti sosiaaliseen mediaan, mutta kolmantena päivänä hänelle tuli erimielisyyksiä venäläisten matkanjärjestäjien kanssa. Peterson kertoi järkyttyneensä siitä, ettei hänelle suostuttu näyttämään kaikkea. Donetskissa esimerkiksi heidät vietiin 100 metrin päähän kuorma-autosta, jonka väitettiin jakavan humanitaarista apua. Ryhmä ei kuitenkaan saanut mennä tämän lähemmäksi autoa.
– Kolmantena päivänä lopetin kuvaamisen enkä tehnyt enempää postauksia aiheista, joita minulle yritettiin syöttää, Peterson kertoi ja sanoi venäläisten vihastuneen tästä.
Oikeussalissa Peterson sanoi Postimees -lehden mukaan selväsanaisesti pitävänsä Venäjää hyökkääjänä. Hän kuitenkin toisti useaan otteeseen, että hän on ollut koko ajan rauhan asialla.
– Tietysti on hyvä sanoa, miksi et sanonut tätä suoraan Donbasissa. Jos vierailet vihamielisessä maassa, sinun on mietittävä sanojasi. En halunnut aiheuttaa konfliktia siellä.
Peterson on kuitenkin esiintynyt Venäjän television propagandaohjelmissa. Syyksi hän kertoi oikeudessa tavoitteen näyttää virolaiset rauhanomaisina Venäjän mediassa.
– Halusin vain sanoa, että olemme normaali kansakunta ja normaali maa, hän sanoi.
– En käyttänyt näitä tv-ohjelmia henkilökohtaiseen etuuni tai poliittisiin tarkoituksiini.
Maanpetoksesta syytetyn Aivo Petersonin oikeudenkäynti alkoi marraskuussa. Jos hänet todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita 6-20 vuodeksi vankeuteen tai elinkautiseen.