Tilastokeskuksen mukaan elokuussa teollisuuden uusien tilausten arvo oli 5,7 prosenttia vuoden takaista pienempi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Teollisuus ei ole vielä saanut merkittävää määrää uusia tilauksia

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät tammi-elokuun aikana 6,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan elokuussa uusien tilausten arvo oli 5,7 prosenttia vuoden takaista pienempi.

– Lukuun ottamatta joulu-, huhti- ja heinäkuun vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo yli puolentoista vuoden ajan, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Pohjalukemista lievään nousuun kääntyneet teollisuuden odotukset eivät vielä näy tilausluvuissa. Suomen teollisuuden kasvunäkymät saavat tukea laskevasta korkotasosta, mutta Lähi-idän tilanteen eskaloituminen voi jarruttaa uusia tilauksia entisestään, Ohlsbom varoittaa.

Hän kuitenkin toteaa, että teollisuustuotannon puolella pahin alho vaikuttaa olevan takana päin.

– Kahden perättäisen kuukauden ajan teollisuustuotanto on kasvanut sekä edellisestä kuukaudesta että vuoden takaisesta. Teollisuusyritykset eivät silti ole vielä selvillä suhdannevesillä. Tuotannon kasvua hidastavat heikko kysyntä, alhaiset tilauskertymät ja korkeaksi kasvanut varastojen taso. Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaa, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut kertovat Suomen teollisuuden tilan olevan hieman parempi kuin taantuman pohjalla ja tuotannon trendi on hiukan kääntynyt, mutta teollisuus ei ole vielä saanut merkittävää määrää uusia tilauksia elokuuhun mennessä.

– Teollisuuden luottamusmittari on kohonnut hieman, mutta tunnelma alittaa selvästi historian keskiarvon huippuvuosista puhumattakaan. Teollisuuden suhdannesyklin paraneminen näyttää lykkäytyneen maailmanlaajuisesti, mikä heijastuu myös Suomeen, hän sanoo.

Elokuun lopulla saatu mittava tilaus Turun telakalle näyttää Kuoppamäen mukaan joko myöhästyneen uusien tilauksien tilastosta tai sitten se on tulkittu rahoitusneuvotteluiden keskeneräisyyden vuoksi tilastoon kuulumattomaksi aiesopimukseksi.

– Syyskuussa saatu tilaus sellutehtaasta piristänee seuraavan tilastojulkaisun lukuja. Teollisuuden tuotantolukuja puolestaan todennäköisesti heikentävät alkusyksyllä ainakin Kaukaan, Kymin ja Rauman sellutehtaiden tilapäinen alasajo. Perusskenaariossa maailmantalouden kasvun odotetaan kuitenkin jatkuvan, minkä pitäisi tuoda lisää tilauksia ja tuotantotavoitteita Suomen teollisuudelle, Kuoppamäki arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)