Mellakkapoliisi raivasi aktivistien telttaleirin Columbian yliopiston alueelta huhtikuun lopulla. / AFP / LEHTIKUVA / JULIA WU

Yliopistoryhmä tukee Hamasia ja vaatii aseellista taistelua

Yhtä useampi opiskelija-aktivisti kannattaa väkivaltaisia iskuja Israelia vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palestiinaa tukevien mielenosoittajien kerrotaan radikalisoituneen Yhdysvalloissa.

Israelin ja Hamasin välisen sodan seurauksena syntynyt protestiliike laajeni vuosi sitten muun muassa Columbian yliopistossa. Kampusalueella telttailleet opiskelijat vaativat keväällä yliopistoa irtautumaan sijoituksista, jotka liittyvät sodassa käytettävään teknologiaan.

Luvaton protestileiri häädettiin lopulta mellakkapoliisien avulla, ja yli sata mielenosoittajaa pidätettiin. Vastaavia mielenilmauksia järjestettiin kymmenissä yliopistoissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

New York Times -lehden mukaan Columbian yliopiston aktivistit tukevat nyt avoimesti Israelia vastaan taistelevia aseellisia ryhmittymiä. Columbia University Apartheid Divest -ryhmä perui myös aiemman anteeksipyyntönsä, joka liittyi aktivistin lausuntoon sionistien surmaamisesta.

Aktivistit juhlistivat terroristijärjestö Hamasin 7. lokakuuta 2023 tekemää yllätyshyökkäystä julkaisemalla sanomalehden, jossa julistettiin ”vallankumousta voittoon asti”. Artikkelikuvassa Hamasin taistelija murtautui läpi Israelin turvallisuusaidasta.

Myös muiden Palestiina-myönteisten opiskelijaryhmien linja on muuttunut yhä aggressiivisemmaksi Israel-vastaisuudeksi. Monet aktivistit kehuivat kuluvalla viikolla lokakuun 7. päivän hyökkäystä, jossa sai surmansa yli 1 200 siviiliä ja sotilasta. Suosiota ovat saaneet myös Within Our Lifetime -ryhmän kaltaiset ääritoimijat, jotka tukevat avoimesti väkivaltaisia hyökkäyksiä Israelia vastaan.

Yliopistojen haasteena on tasapainotella sananvapauden ja vihapuheen välillä. Tapaukset voivat johtaa liittovaltion poliisitutkintaan, jos juutalaisopiskelijoiden turvallista oppimisympäristöä ei voida taata.

– Väkivaltaan tai vahingontekoon yllyttävät lausunnot ovat ristiriidassa tämän instituution perusarvojen kanssa, Columbian yliopiston tiedottaja sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)