Hakkuuaukea Keuruun Huhkojärvellä 15. kesäkuuta 2024., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Metsäteollisuuden keskeisen vientituotteen tuotanto kasvaa merkittävästi

Rakennussektorin sekä puutuoteteollisuuden elpyminen alkaa ensi vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metsäteollisuustuotteiden kysyntä elpyy hitaasti inflaation hidastuessa, korkojen laskiessa ja varastojen purkamisen päätyttyä. Suurta kasvuloikkaa ei kuitenkaan odoteta, ja rakennussektorin sekä puutuoteteollisuuden elpyminen alkaa vasta ensi vuonna. Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen (Luke) torstaina julkaisemasta metsäsektorin suhdannekatsauksesta.

Kotimaan hakkuumääriin, puukauppaan ja kantohintoihin vaikuttavat puun kysynnän kasvun lisäksi raakapuun tuonnin väheneminen ja tuotantokapasiteetin lisäykset.

Rakentaminen ja sahatavaran kysyntä supistuvat Euroopassa ja muilla keskeisillä vientimarkkinoilla tänä vuonna. Suomen havusahatavaran viennin ennustetaan pienenevän tänä vuonna neljä prosenttia, mutta keskimääräisen vientihinnan nousevan yhdeksän prosenttia viime vuoteen.

Vaikka korot ovat laskeneet, välittyvät vaikutukset rakentamiseen vasta viiveellä. Kotimaassa rakentamismäärien ennustetaan kasvavan hieman ensi vuonna parin vuoden pudotuksen jälkeen. Ensi vuonna Suomen sahatavaran tuotannon ja viennin ennustetaan kasvavan maltillisesti kolme prosenttia ja keskimääräisen vientihinnan nousevan prosentin kuluvasta vuodesta.

Rakentamisen vaisuus Euroopassa heijastuu etenkin havuvanerin tuotanto- ja vientimääriin.

Luke arvioi, että kartonkien tuotanto ja vienti kasvavat tänä vuonna 11 prosenttia viime vuodesta korkeiden varastotasojen normalisoituessa ja kulutuksen elpyessä. Vaikka kartonkilaatujen hinnat ovat kesän jälkeen kääntyneet nousuun heikon alkuvuoden jälkeen, keskimääräinen vientihinta laskee tänä vuonna neljä prosenttia.

Ensi vuonna valmistuva Stora Enson Oulun investointi lisää taivekartongin tuotantokapasiteettia Suomessa, minkä vuoksi tuotanto- ja vientimäärät kasvavat edelleen 15 prosenttia. Kartonkimarkkinoilla kasvava kysyntä nostaa ensi vuonna kartonkien keskimääräistä vientihintaa viisi prosenttia.

Kartonki on viennin arvolla mitattuna metsäteollisuuden ykköstuote.

Vaikka paperiteollisuuden tuotantoon ja vientiin vaikuttavat kysynnän epävarmuus, kapasiteetin sulkeminen ja työtaistelut, määrät kasvavat tänä vuonna viisi prosenttia viime vuoden alhaisista luvuista. Ensi vuonna paperin kysyntä, vienti ja tuotanto laskevat pitkän aikavälin trendin mukaisesti. Hintojen ei odoteta muuttuvan merkittävästi syksyllä, ja tunnelma markkinoilla on odottava. Sellun korkea hinta painaa paperin hintoja ylöspäin, mutta kysyntä ei tue tätä. Vientihinta jää tänä vuonna seitsemän prosenttia viime vuotta alemmaksi ja laskee edelleen ensi vuonna, Luke arvioi.

Sellun tuotanto kasvaa Suomessa tänä vuonna neljä prosenttia paperin ja kartongin tuotannon elpyessä ja Metsä Groupin Kemin tehtaan päästyä uudelleen käyntiin. Vienti jää likimain viime vuoden määriin. Ensi vuonna sellun tuotanto ja vienti kasvavat merkittävästi Kemin tehtaan vaikutusten realisoituessa täysimääräisesti. Sellun keskimääräinen vientihinta nousee tänä vuonna hieman viime vuodesta ja ensi vuonna pari prosenttia tästä vuodesta.

Raakapuumarkkinoilla kantohinnat ovat jatkaneet nousuaan ja puukauppa lisääntynyt tänä vuonna. Teollisuuspuiden hakkuumäärien ennustetaan tänä vuonna kasvavan prosentin viime vuodesta 61,7 miljoonaan kuutiometriin ja ensi vuonna neljä prosenttia 64 miljoonaan kuutiometriin.

Raakapuun tuonti pysyy lähes viime vuoden tasolla 4,2 miljoonassa kuutiometrissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)