Koiranulkoiluttajia Moskovan liikekeskustassa. Venäläisten vastarinta sodalle kasvaa, mutta tutkija ei usko sen johtavan toimintaan. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Venäläisten mielipide sodasta romahti

Yli puolet venäläisistä haluaa nyt rauhaa. Tutkijan mukaan asennemuutos ei kuitenkaan johda mihinkään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kansan mielipiteissä sodasta Ukrainassa on tapahtunut suoranainen romahdus. Itsenäisen Levadan syyskuussa tekemän kyselytutkimuksen perusteella jo 47 prosenttia venäläisistä ajattelee sodasta olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Osuus on noussut peräti kuusi prosenttiyksikköä kesällä 2023 tehdystä vastaavasta tutkimuksesta.

Vain 28 prosenttia venäläisistä näkee taas yhä, että sodasta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Osuus on pudonnut huomattavasti. Viime vuonna luku oli 38 prosenttia.

Erityisen tyytymättömiä sotaan ovat naiset ja alle 24-vuotiaat nuoret (55 prosenttia). Vastaavaa näkyy myös alle 100 000 asukkaan kaupungeissa. Niiden väestöstä 52 prosenttia on kyselyn mukaan tyytymättömiä sotaan.

Kovasta propagandasta ja median kontrollista huolimatta sodan uskoo etenevän hyvin enää 60 prosenttia venäläisistä. Levadan kyselystä kertovan venäläisen oppositiomedia Agentstvon mukaan näin ajattelevien osuus on kasvanut kovasti lyhyessä ajassa. Vielä helmikuussa 70 prosenttia vastaajista ajatteli sodan menevän suunnitelmien mukaan.

Levadan tutkimus kertoo lisäksi jotakin siitä, mitä venäläiset ajattelevat sodan jatkamisesta.

54 prosenttia vastaajista kannatti kyselyssä rauhanneuvottelujen aloittamista. Luku on kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä elokuusta. Peräti 72 prosenttia kansasta taas tukisi diktaattori Vladimir Putinin ratkaisua, jos hän lopettaisi sodan nyt. Venäläisiltä kysyttiin kuitenkin myös samalla, tukisivatko he Putinin päätöstä, jos miehitetyt alueet palautettaisiin Ukrainalle sodan loputtua. Tässä tapauksessa kannatusta tuli vain 31 prosenttia.

”Itsenäisiksi” itseään luonnehtivien toimijoidenkin tekemiin mielipidemittauksiin on Venäjällä suhtauduttava varauksin. Kansalaiset saattavat myös karsastaa todellisten mielipiteidensä sanomista edes mielipidekyselyissä. Tästä huolimatta mielipidemittauksista löytyvät kehityssuunnat kuvastavat tavallisesti todellisia muutoksia kansan asenteissa.

Levadan tulokset ovat myös linjassa aiemman kehityksen kanssa. Venäläisten väsymys ja tyytymättömyys sotaan näyttää kasvavan jatkuvasti. Myös korkeat miestappiot alkavat näkyä kotirintaman tunnoissa.

Agentstvo kertoo Levadan johtaja Denis Volkovin arvioivan, että mittaus osoittaa venäläisten väsymyksen sotaan kasvavan. Volkovin mukaan mitään dramaattisia muutoksia ei kuitenkaan ole tulossa, koska valtaosa venäläisistä voi yhä jatkaa omaa elämäänsä kuten ennenkin.

– Enemmistö haluaa rauhaa, mutta tämä päätös jätetään viranomaisille, hän summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)