F-22 Raptor -hävittäjiä palaamassa Langleyn lentotukikohtaan. / US Air Force

Salaperäisiä lennokkihavaintoja – USA:n F-22-hävittäjiä suojataan verkoilla

Droonien luomaan uhkaan on reagoitu arvostelijoiden mukaan liian hitaasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virginian osavaltiossa sijaitsevan Langleyn lentotukikohdan yllä tehtiin viime vuoden lopulla useita lennokkihavaintoja, joille ei ole toistaiseksi löytynyt selitystä.

Tapahtumat nostivat esiin tarpeen suojautua uutta teknologiaa vastaan. Yhdysvaltain ilmavoimien kerrotaan suunnittelevan drooneilta suojaavien verkkojen asentamista yli 40 puoliavoimen hangaarin ympärille. Langleyyn on sijoitettu F-22-hävittäjiä, ja se on ilmavoimien keskeisiä tukikohtia Yhdysvaltain ilmatilan suojaamisessa.

Uusista suojauksista on tehty War Zone -sivuston mukaan julkinen hankintailmoitus. Verkkojen tarkoituksena on ”ehkäistä miehittämättömien ilma-alusten tunkeutuminen lähelle lentäjiä ja lentokoneita”.

Vaatimuksena on, että verkko pystyy pysäyttämään DJI Matrice 300 RTK:n kaltaiset pienet droonit. Yhdysvaltain asevoimien määritelmissä pieneksi lasketaan droonit, joiden paino on enintään yhdeksän kilogrammaa ja huippunopeus alle 190 kilometriä tunnissa.

Lennokkiverkoista halutaan nopeasti purettavia, jotta F-22-hävittäjät pääsevät liikkeelle suojistaan ilman viivästyksiä. Monia koneita säilytetään säältä suojaavissa katoksissa, joiden etu- ja takapuoli ovat avoimia.

Arvostelijoiden mukaan Yhdysvalloissa on reagoitu hitaasti droonien muodostamaan uhkaan kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeissä kohteissa. Keväällä Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Seymorin lentotukikohdassa alettiin selvittää passiivisia droonisuojia F-15-hävittäjien turvaamiseksi.

Lentokentille sijoitetut koneet voisivat olla alttiita räjähdedroonien yllätysiskulle.

Uhkakuvan nosti esiin Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali James Holmes jo vuonna 2017. Hän kertoi tapauksesta, jossa kaksi pientä droonia oli lentänyt tukikohdan portin yli ja palannut vähän ajan päästä takaisin.

– Miettikää, jos joku lentäisi parisataa sellaista kohteen ylle ja ohjaisi pienellä räjähteellä varustettuja lennokkeja F-22-hävittäjieni moottoreihin, Holmes totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)