Keskus tuottaa avaruustilannekuvaa yhteistyössä Suomen kansanvälisten kumppanimaiden kanssa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomeen perustetaan avaruustilannekeskus

Ministerin mukaan keskus vahvistaa kokonaisturvallisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus esittää vuoden kolmannessa lisätalousarviossa rahoitusta avaruustilannekeskuksen perustamiseen.

– Avaruustilannekeskuksen perustaminen on merkittävä askel Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta. Monet yhteiskuntamme tärkeät palvelut nojaavat satelliittijärjestelmiin, ja niiden häiriötön toiminta tulee varmistaa, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) ministeriön tiedotteessa.

– Liikenne- ja viestintäministeriö on ajanut avaruustilannekeskuksen perustamista vahvasti koko hallituskauden ajan ja olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että päätös nyt saatiin yhdessä tehtyä. Tässäkin hallitus toimii suomalaisten turvallisuus edellä. Avaruustilannekeskus tulee todelliseen tarpeeseen, hän jatkaa.

Avaruustilannekeskus tuottaa avaruustilannekuvaa yhteistyössä Suomen kansanvälisten kumppanimaiden kanssa ja tiiviissä yhteistyössä kansainvälisten avaruusvalvonnasta vastaavien organisaatioiden kanssa.

Avaruustilannekeskus tuottaisi ja jakaisi tilannetietoa Puolustusvoimille, muille viranomaisille ja huoltovarmuuden kannalta kriittisille yrityksille sekä yliopistoille ja tutkimuslaitoksille.

Keskus toimisi eri toimipisteisiin hajautettuna

Kansallisen avaruustilannekeskuksen operatiiviset toiminnot rakennettaisiin olemassa olevien organisaatioiden yhteyteen. Siviilijohtokeskus perustettaisiin Ilmatieteen laitoksen ja sotilasjohtokeskus Puolustusvoimien yhteyteen.

Maanmittauslaitos tukisi molempien johtokeskusten toimintaa tuottamalla niille kansallista avaruustilannekuvaa hallinnoimillaan lähiavaruuden havainnointijärjestelmillä.

Avaruustilannekeskuksen perustaminen edellyttää Ilmatieteen laitoksesta annetun lain sekä Puolustusvoimista annetun lain muuttamista. Hallitus antoi 10. lokakuuta eduskunnalle esityksen näiden lakien muuttamisesta.

Lainsäädäntömuutosten myötä avaruustilannekeskuksen perustaminen voitaisiin aloittaa joulukuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)