Venäjän presidentti Vladimir Putinin sotakoneisto nojaa vapaaehtoisiin, jotka taistelevat varusmiesten ja rintamalle passitettujen vankien rinnalla.
Ensimmäistä kertaa Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen he muodostavat amerikkalaisprofessori Richard Arnoldin mukaan nyt suurimman osan taisteluissa kuolleista.
Monet vapaaehtoisista ovat lähteneet hänen mukaansa sotaan yksinkertaisesti palkkion toivossa, mutta heitä myös värvätään järjestelmällisesti, ja yksi tärkeimmistä kohderyhmistä ovat venäläiset kasakat.
– Kasakoiden rekrytointijärjestelmä havainnollistaa keskeisiä elementtejä hallinnon strategiasta ja sen pyrkimyksistä valjastaa näennäisesti riippumattomat organisaatiot palvelemaan omia tarkoituksiaan vetoamalla patriotismiin, palkkaan sekä kouluttautumismahdollisuuksiin niille, jotka jäävät henkiin, Arnold kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
Ukrainan vastaiseen hyökkäyssotaan on hänen mukaansa osallistunut jo noin 50 000 kasakkasotilasta, ja heitä on parhaillaan 18 500 etulinjassa. Se, kuinka todellisista kasakoista on kyse, on kuitenkin toinen asia.
Aitoja ja ”asfalttikasakoita”
Venäjällä kasakat on Arnoldin mukaan koottu kansalliseksi järjestöksi, jonka alueorganisaatioista yksitoista koostuu aidoista kasakoista, mutta kaksi toimii muualla kuin historiallisesti tunnustetuilla kasakkamailla. Vastaavaa mallia aiotaan nyt soveltaa myös venäläisjoukkojen miehittämillä ukrainalaisilla Hersonin, Zaporižžjan ja Donetskin alueilla.
Vladimir Putinin hallinto on hänen mukaansa hyödyntänyt vuonna 1995 käyttöön otettua kasakkarekisteriä liittääkseen mukaan henkilöitä, joilla ei ole kasakkajuuria. Myös näitä niin sanottuja asfalttikasakoita taistelee Ukrainan rintamalle lähetetyissä kasakkajoukoissa.
– Kasakkaleimasta on tullut keino mobilisoida keitä tahansa, jotka haluavat taistella. Vapaaehtoisjoukot muodostetaan BARS-järjestelmän kautta, joka muistuttaa Yhdysvaltain armeijan reserviä tai Britannian territorioarmeijaa. Kasakat muodostavat vähintään seitsemän noin 30 BARS-pataljoonasta, ja maaliskuussa 2024 Kreml perusti ”mobilisoitavan kasakkareserviarmeijan”, Arnold sanoo.
– Koska Putin haluaa selvästi välttää uuden liikekannallepanon aiheuttamat tuskat, tällaisten ”vapaaehtoisjärjestöjen” merkitys kasvaa, hän toteaa.