Eduskuntatalon julkisivun puhdistustyöt saatiin valmiiksi 9. lokakuuta 2024 Helsingissä. Aktivistien töhrimän Eduskuntatalon julkisivun saumauksia jouduttaneen kuitenkin uusimaan, kertoo eduskunnan viestintä. Väriainetta on imeytynyt saumoihin paljon ja niin syvälle, ettei sitä saada puhdistamalla kokonaan poistettua. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin Elokapina kommentoi Eduskuntatalon vahinkoja

Vaurioiden korjaus on osoittautunut työlääksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristöliike Elokapina kommentoi Eduskuntatalon pylväisiin aiheutuneita vahinkoja.

– Harmi, että niihin saumoihin jäi vähän maalia, Elokapina kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Lyhyen julkaisun yhteyteen Elokapina on jakanut kuvan hurrikaanista sekä avainsanan ”suhteellisuudentaju”.

Vaikka ympäristöliike ei asiaa suoraan sanokaan, julkaisusta saa vaikutelman, että Elokapina pitää Eduskuntatalon pylväiden vahingoittamisesta seurannutta julkisuuskohua kohtuuttomana.

Elokapinan ja ruotsalaisen Återställ Våtmarkerin aktivistit töhrivät Eduskuntatalon pylväät punaisella maalilla syyskuun lopulla. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona. Julkisuudessa tapaus on herättänyt voimakasta pahennusta ja aktivisteja on vaadittu vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista. Lisäksi Elokapinan lakkauttamista vaativa kansalaisaloite keräsi lyhyessä ajassa yli 100 000 allekirjoitusta.

Pylväiden puhdistus on osoittautunut työlääksi urakaksi. Eduskunta tiedotti keskiviikkona, että usean päivän kestäneistä puhdistustöistä huolimatta saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan esiin sauman pintaan. Eduskunnan mukaan väriainetta on imeytynyt saumoihin paljon ja niin syvälle, ettei sitä saada puhdistamalla kokonaan poistettua, joten saumauksia jouduttaneen uusimaan. Muilta osin maali on saatu poistettua julkisivun graniitista.

Eduskunnan mukaan päätös värin vaurioittamien saumojen uusimisesta tehdään myöhemmin ja sen toteutus siirtyy ensi kevääseen. Museoviraston kanssa tullaan tekemään myös katselmus puhdistuksen lopputuloksesta.

Pitkään jatkuneiden puhdistusten on arvioitu aiheuttavan noin 15 000 euron kustannukset. Aiemmin esitetyssä kustannusarviossa ei ole huomioitu saumojen uusimisesta aiheutuvia kuluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)