Yhdysvaltain presidentinvaaleista povataan äärimmäisen tiukkaa. AFP / LEHTIKUVA / SCOTT OLSON

USA:n vaalien tilanne ratkaisevissa osavaltioissa on äärimmäisen tiukka

Donald Trump ja Kamala Harris ovat lähes tasoissa vaa'ankieliosavaltioissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Kamala Harris ovat mielipidekyselyiden mukaan lähes tasoissa seitsemässä tärkeässä vaa’ankieliosavaltiossa, kertoo Wall Street Journal.

Harris on niukassa johdossa Arizonassa, Michiganissa, Wisconsinissa ja Georgiassa, kun taas Trump johtaa Nevadassa, Pohjois-Carolinassa ja Pennsylvaniassa. Missään osavaltiossa Nevadaa lukuunottamatta kumpikaan ehdokas ei johda toista yli kahdella prosenttiyksiköllä.

Molemmilla ehdokkailla on kyselyn mukaan laaja kannatus omiensa parissa. Sekä demokraateista että republikaaneista omaa ehdokastaan kannattaa 93 prosenttia vastaajista. Sitoutumattomista äänestäjistä 40 prosenttia on Harrisin puolella, 39 taas Trumpin.

Kaikista Trumpin puolella on 46 prosenttia vastaajista, Harrisin taas 45 prosenttia.

Äänestäjät luottavat molemmissa ehdokkaissa hieman eri asioihin.

Esimerkiksi talousasioissa Trumpiin luotetaan 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin Harrisiin, inflaation hillitsemisessä taas 11 prosenttiyksikköä. Maahanmuuton ja rajaturvallisuuden hallitsemisessa Trump johtaa Harrisia 16 prosenttiyksikön erolla.

Sen sijaan Harris johtaa asumiskustannusten hillitsemisessä Trumpia kolmella prosenttiyksiköllä ja terveydenhuoltoasioissa kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Harris myös koetaan ihmisistä välittävämmäksi kuuden prosenttiyksikön erolla. Aborttioikeusasioissa Harris johtaa Trumpia 16 prosenttiyksiköllä.

Vaikka Trump koetaan äänestäjien parissa Harrisia osaavammaksi monella politiikkasektorilla, tämä ei kuitenkaan näytä muuntautuvan ääniksi kriittisissä vaa’ankieliosavaltioissa. Tämä saattaa johtua siitä, että 48 prosenttia äänestäjistä pitää Trumpia liian ääriajattelijana. Harrisista tätä ajattelee 34 prosenttia vastaajista.

– Kyse ei ole politiikkakysymyksistä vaan siitä, miten [Trump] johtaa, hallitsee ja käyttäytyy, tiivistää mielipidetiedustelua laatimassa ollut Michael Bocian.

Vaalien lopputulos riippuukin pienestä 16 prosentin vähemmistöstä, joka ei ole vielä sitoutunut lujasti kumpaankaan ehdokkaaseen. Vielä pienempi kuuden prosentin vähemmistö ei ole päättänyt vielä lainkaan, kumpaa ehdokasta he aikovat äänestää.

– He eivät pidä Trumpista, mutta pitävät hänen politiikkatoimistaan, Bocian tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)