Ukrainalaishelikopteri lentää siviiliauton yläpuolella lähellä rintamalinjaa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Ukrainan rajavartijat varautuvat Valko-Venäjän rajalla pahimpaan

Valko-Venäjän asevoimat harjoittelevat nykyään säännöllisesti Ukrainan vastaisella rajalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla rajavartijat varautuvat mahdollisiin provokaatioihin Valko-Venäjän suunnalta. Asiasta kertoo Ukrainan valtiollinen United24-media.

Maiden välinen raja on 1 084 kilometriä pitkä, eli alle 300 kilometriä lyhyempi kuin Suomen ja Venäjän välinen raja. Osan matkasta raja kulkee pitkin Dnepr-jokea. Tällä osuudella rajaa partioivat yhdysvaltalaisilla Safeboat-moottoriveneillä varustetut rajavartijat.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022, Kiovaan ja Tšernihiviin kohdistunut hyökkäys tuli juuri tältä alueelta Valko-Venäjän rajan yli.

Rajavartijoille ikimuistoisin kokemus rajalla tapahtui aamuyöllä 24. helmikuuta 2022. Venäläiset alkoivat yhtäkkiä pommittaa rajavartijoita. Kuusi ihmistä loukkaantui, joista kaksi vakavasti.

Aamupäivällä rajavartijat saivat lisää huonoja uutisia: 3 000 venäläissotilasta lähestyi Dnepr-joen ylittävää P35-valtatien siltaa. Jos venäläiset olisivat päässeet sillan yli, olisivat he voineet edetä suoraan 50 kilometrin päässä sijaitsevaan 285 000 asukkaan Tšernihivin kaupunkiin.

– Päätimme tuhota sillan, rajavartija kertoo.

Tarkoituksena oli hankkia Tšernihivin puolustajille lisää aikaa. 200 metrin osuus sillasta räjäytettiin, eivätkä venäläiset päässeet ylittämään siltaa.

Viime aikoina raja on kuitenkin ollut rauhallinen. Rajavartijat ovat kuitenkin jatkuvassa valmiudessa. Valko-Venäjän asevoimat on kuitenkin hiljattain aloittanut säännöllisten sotaharjoitusten järjestämisen rajan läheisyydessä.

– Tilanne on hallinnassa, ja joka päivä vahvistamme rajan linnoitteita. Joillain alueella olemme laskeneet miinoja, toisilla taas rakentaneet aitoja ja asentaneet ansoja, eräs rajavartija kertoo.

Amerikkalaiset 300 hevosvoiman Safeboat-veneet ovat olleet rajavartijoille korvaamaton apu.

– Se on hyvin ohjattavissa ja erittäin nopea. Olemme käyttäneet sitä napataksemme laittomia rajanylittäjiä. Olemme tästä erittäin kiitollisia Yhdysvalloille, toinen rajavartija sanoo.

Nykyisin rajavartijoiden tärkein työ on vahtia, että Valko-Venäjän puolelle ei muodostu isoja joukkokeskittymiä. Lisäksi rajavartijat estävät mahdollisia puolisotilaallisia ja sabotaasijoukkoja ylittämästä rajaa salaa.

Venepartioiden lisäksi rajavartiostolla on ilma-aluksia ja drooneja. Lisäksi valkovenäläisten radiokommunikaatioita salakuunnellaan.

– Näin varaudumme joka päivä, rajavartija tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)