Ohotnik-drooni Venäjän puolustusministeriön videolla. KUVA: Venäjän puolustusministeriö

Venäjän mysteeridrooni ammuttiin alas

Tapauksesta tekee eriskummallisen se, että drooniin iski venäläishävittäjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläishävittäjä ampui Itä-Ukrainassa alas Venäjän oman huippumodernin taisteludroonin, kertoo BBC.

Silminnäkijöiden mukaan venäläinen Su-57 -hävittäjä ampui S-70 Ohotnik-häivetaisteludroonin alas lähellä Konstjantynivkan kaupunkia Itä-Ukrainassa. Tuhoutunut drooni tippui maahan Ukrainan puolella rintamalinjoja.

Ohotnik on yksi Venäjän uusimpia ja moderneimpia drooneja. Kyseessä on hävittäjän kokoinen taisteludrooni, jota on Venäjän mukaan lähes mahdotonta havaita tutkalla. 20 tonnia painavalla drooninjärkäleellä on väitetysti jopa 6 000 kilometrin kantama.

Drooni pystyy kantamaan mukanaan niin ohjuksia kuin raketteja. Se pystyy iskemään kohteisiin niin maassa kuin ilmassa, ja se on suunniteltu toimimaan yhdessä Su-57 -hävittäjien kanssa.

Ohotnikin suunnittelu alkoi vuonna 2012, ja ensimmäisen kerran drooni lensi vuonna 2019. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun drooni on havaittu käytössä Ukrainan sodan aikana. Drooneja on tiettävästi valmistettu vain neljä kappaletta.

Alasampuminen herätti oleellisen kysymyksen: Miksi Venäjä ampuisi alas oman huippumodernin drooninsa?

Yksi mahdollisuus on, että droonin ohjaajat menettivät yhteyden droonin. Voi olla, että droonin lähestyessä Ukrainan hallitsemia alueita se päätettiin ampua alas, jotta sen sisältämä teknologia ei päätyisi Ukrainan käsiin.

Asiantuntijat uskovatkin, että Ukraina onnistui elektronisen sodankäynnin välineillä katkaisemaan venäläislentäjien yhteyden drooniin. Alasampuminen voi kertoa siitä, että drooni ei ole vielä taisteluvalmis.

Se, että drooni lensi Su-57 -hävittäjän lähellä, taas viittaa ilmailuasiantuntija Anatoli Hraptšynskyin mukaan siihen, että hävittäjää käytettiin eräänlaisena signaalinvahvistajana: Sen tehtävä oli napata droonille tarkoitettu signaali maatukikohdasta, vahvistaa sitä ja lähettää se edelleen droonille. Näin droonin kantamaa voitiin pidentää.

Venäjän epäonneksi drooni tippui Ukrainan hallitsemille alueille. Vaikka se tuhoutuikin maahantörmäyksessä, Hraptšynskyi uskoo, että Ukraina voi kalastella romusta arvokkaita tietoja droonin toiminnasta ja rakenteesta.

– Saatamme saada selville, onko sillä [droonilla] oma tutkansa kohteiden löytämiseksi, ja onko ohjuksilla ennakkoon ohjelmoidut kohteet, Hraptšynskyi listaa.

Hraptšynskyi arvioi myös kuvien perusteella, että Ohotnikin häiveominaisuudet ovat todennäköisesti heikommat kuin mitä Venäjä väittää. Droonin ilmanottoaukko on riittävän suuri näkyäkseen tutkakuvassa, ja droonin alumiininiitit todennäköisesti heijastavat myös tutka-aaltoja.

Toistaiseksi Venäjä tai Ukraina eivät ole kommentoineet tapausta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)