Kansalaisia kehotetaan varautumaan kriisitilanteisiin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS: Kansalaisille uudet ohjeet varautumiseen – ”Jos tulee jokin todella iso kriisi…”

Sisäministeriön viestintäjohtajan mukaan varautuminen on kansalaistaito.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriö julkaisee marraskuussa uuden internetsivuston, jonne kootaan ohjeet siitä, miten sotaan ja muihin kriisitilanteisiin tulisi varautua. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Sisäministeriön viestintäjohtajan Eriikka Koistisen mukaan sivustolla on tarkoitus käydä läpi kaikki kotivarasta väestönsuojeluun, evakuointeihin ja maanpuolustukseen. Kyse onkin hänen mukaansa erioten henkisestä kestävyydestä. Monista selvityksistä on käynyt ilmi, että moni kansalainen olettaa kriisitilanteessa viranomaisten hoitavan kaikki mahdolliset ongelmat.

Tähän ei saisi tuudittautua.

– Jos tulee jokin todella iso kriisi, niin ei siellä ole viranomaiset koko ajan kaikkialla auttamassa yksittäistä ihmistä, vaan ihmisten pitää olla omatoimisia, Koistinen muistuttaa.

Hyvinvointiyhteiskunnassa ihmiset tottuvat herkästi siihen, että valtio auttaa. Varautuminen on kuitenkin asia, mikä on jokaisen omalla vastuulla.

– Se on kansalaistaito siinä kuin lukeminen tai kirjoittaminen. Yritämme kertoa tätä positiivisen kautta eikä alarmistisesti pelotella ihmisiä, Koistinen sanoo.

Myös Ruotsi on julkaisemassa vastaavan tietopaketin marraskuussa. Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa paketti postitetaan jokaiseen kotitalouteen. Suomessa on Koistisen mukaan ajateltu, että netissä tieto on helpompaa pitää ajantasaisena. Paperinen lehti myös maksaisi miljoonia.

Suomen ja Ruotsin varautumisohjeiden sisällössä on myös joitain oleellisia eroja. Esimerkiksi sodan uhkaa painotetaan ruotsalaismateriaalissa enemmän.

Koistinen arvelee näkökulmaeron johtuvan siitä, että Suomessa on ollut vuosikymmenten ajan varautumisen perinne.

– Ruotsissa on eri tilanne. Siellä ehkä koetaan, että tarvitaan enemmän herättelyä, Koistinen pohtii.

Pienempiä eroja näkyy esimerkiksi kotivaran suhteen: Ruotsissa kotivaraa kehotetaan varaamaan viikoksi, kun taas Suomessa riittää kolme päivää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)