Ranta ja tornitaloja Tel Avivin kaupungissa Israelissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / AHMAD GHARABLI

Hamas suunnitteli pilvenpiirtäjän tuhoamista Israelissa

Paljastuneiden asiakirjojen mukaan terroristijärjestö uskoi voivansa tuhota Israelin kahdessa vuodessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hamas oli hahmotellut huomattavan laajoja terrori-iskuja Israelia vastaan, ilmenee terroristijärjestön asiakirjoista.

Israelin haltuun päätyneiden dokumenttien mukaan Hamas oli vuosien ajan painostanut Irania lisäämään tukea terroristijärjestölle. Vuonna 2021 Hamasin johtajat olivat pyytäneet Iranilta satojen miljoonien eurojen edestä tukea jopa 12 000 taistelijan kouluttamiseen.

Asiasta uutisoi The Washington Post.

Hamas myös hahmotteli suunnitelmissaan koordinoitua iskua kaikista ilmansuunnista, jota varten järjestö pyysi tukea Iranilta. Asiakirjojen mukaan myös muut Iranin tukemat järjestöt olisivat osallistuneet iskuihin. Tavoitteena Hamasilla oli paljastuneiden suunnitelmien mukaan Israelin tuhoaminen.

Paljastuneiden suunnitelmien mukaan Hamas hahmotteli laajamittaista iskua Israelin infrastruktuuriin ja siviilikohteisiin. Järjestön suunnitelmissa mainittiin muun muassa pilvenpiirtäjän tuhoaminen Tel Avivin keskustassa.

– Jos tämä torni tuhoutuu tavalla tai toisella, se on viholliselle ennennäkemätön kriisi, samanlainen kuin World Trade Center -tornien kriisi New Yorkissa, paljastuneissa asiakirjoissa sanotaan.

Dokumenttien perusteella pitkälle vietyjä käytännön suunnitelmia iskuille ei kuitenkaan tehty.

Suunnitelmissa mainittiin myös iskut rautatieverkkoon ja satamiin. Dokumenteissa hahmoteltiin jopa hevosen vetämiä vaunuja, jotka voisivat kuljettaa taistelijoita äänettömästi vaikeakulkuisessa maastossa.

Eräs Hamasin johtajista vakuutti Iranin ylimmälle johdolle vuonna 2021 lähetetyssä kirjeessä, että terroristijärjestö kykenisi Iranin tuella tuhoamaan Israelin kahdessa vuodessa.

Lehden mukaan asiantuntijat pitävät paljastuneita suunnitelmia huonosti tehtyinä ja epäkäytännöllisinä. Iranin mahdolliset vastaukset Hamasin ehdotuksiin eivät olleet osa julki tulleita asiakirjoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)