Karhunnevan tuulivoimapuisto Pyhäjoella. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Satojen miljardien investointiputki Suomeen

Valtaosa hankkeista on vielä suunnitteluvaiheessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n ylläpitämän dataikkunan mukaan lähes 270 miljardin euron edestä hankkeita investointiputkessa. Hankkeet liittyvät vahvasti päästöttömiin puhtaan siirtymän investointeihin. Suurin osa on vielä varhaisessa suunnitteluvaiheessa, mutta noin 14 miljardin edestä hankkeita on jo tuotannossa.

EK arvioi, että Suomen bruttokansantuote olisi vuosittain kolme miljardia euroa korkeammalla tasolla jos edes 2o prosenttia hankkeista toteutuu. Tämä vastaa yhtä prosenttia Suomen nykyisestä BKT:sta. Myös työllisyys kasvaisi 12 000 henkilöllä vuodessa. Verotulojen EK arvioi nousevan kumulatiivisesti yli 16 miljardilla hankkeiden 30 vuoden elinkaaren aikana.

EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen uskoo investointien potentiaaliin. Tässä hänen mukaansa auttaa myös uusi verokannustin.

– Vihreiden investointien verohuojennus parantaa Suomen asemia kansainvälisessä investointikilpailussa. Toivottavasti se saadaan käyttöön ripeästi. Samoin on tärkeää saada investointiluvituksen reformi sujuvoittamaan lupaprosesseja, Heinonen kertoo tiedotteessa.

Puhtaan siirtymän investoinneista käydään kansainvälisesti kovaa kilpailua. EK:n mukaan kyse on irrallisten hankkeiden sijaan pidemmistä arvoketjuista ja niiden saamisesta Suomeen.

– Suomen todellinen testi liittyykin siihen, saadaanko toisistaan riippuvaiset investoinnit etenemään riittävän samatahtisesti ja ripeästi, jotta tänne rakentuu mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon ulottuvia arvoketjuja. Globaalissa kilpailussa pärjätäkseen Suomen on kyettävä ensi vaiheessa voittamaan klustereiden keskiössä olevia ankkuri-investointeja, jotka helpottavat seuraavien hankkeiden houkuttelua, Heinonen korostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)