Bohdana-haupitsi toiminnassa Donetskin alueella. (Kuvakaappaus videolta/Postimees.ee)

Näitä haupitseja Ukraina tuottaa patteriston verran kuukaudessa

Yli kaksi vuotta käytössä ollut Bohdana-haupitsi on luotu Ukrainan oloihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virolaislehti Postimees pääsi seuraamaan Ukrainan Bohdana-haupitsien toimintaa Donetskin rintamalla. Bohdana on ensimmäinen ukrainalainen Nato-yhteensopiva 155 millimetrin haupitsijärjestelmä, jota Ukraina käytti ensi kerran kesäkussa 2022 Käärmesaaren vapautuksessa.

Ukraina kykenee tuottamaan 10–15  Bohdana-haupitsia kuukaudessa. Tämä on mahdollistanut sen, että vasta tänä vuonna muodostetussa 48. tykistöprikaatissa on Bohdana-haupitseja patteriston eli ainakin 12 haupitsin verran.

– Bohdanan paras puoli on sen tarkkuus. Se on tarkempi kuin ruotsalaisten Archer, sanoo kolmen Bohdanan tulipatterin päällikkö 41-vuotias yliluutnantti Ihor Postimehelle.

Ruotsalaisen Archerin eli Artillerisystem 08:n etuna on kuitenkin sen täysautomaattisuuden tarjoama nopeus. Miehistön ei tarvitse poistua kopistaan lainkaan. Bohdanan ampumavalmiiksi saaminen taas kestää vähintään 10 minuuttia.

– Ihanteellisesti selviämme myös neljässä, viidessä minuutissa. Mutta kuten itsekin ymmärtänette, ihanneolosuhteita on harvoin, toteaa Bohdanan tähtääjä Ramses lehdelle.

Lisäksi aikaa vie haupitsin tarkan sijainnin määrittäminen, joka tulee tehdä teodoliitillä eli kulmanmittauslaitteella. Tulikohteiden määrittäminen kyllä hoituu tietokoneen avulla. Archerissa ja Bohdanaa muistuttavassa ranskalaisessa Caesarissa sijainnin määritys voidaan tehdä kokonaan tietokoneen ja GPS:n avulla, jos se vain on taistelutilanteessa vihollisen sekaajien toimiessa mahdollista.

Ukrainalla yli 100 Bohdana-haupitsia

Toimintavalmiiksi saamisensa jälkeen Bohdana-työskentelee nopeasti. Ensimmäistä seuraavat laukaukset annetaan korjauksineen jopa minuutin välein. Ammus lentää minuutissa 20–25 kilometriä, joka on Bohdanan ihannekantama. Enimmäiskantaman tulisi olla peräti yli 40 kilometriä.

– Meille se on erittäin hyvä ase, koska se on tehty Ukrainan oloihin. Se on helppo oppia. Sitä on helppo korjata ja suurimman osan asioista saa korjattu paikan päällä, monimutkaisia järjestelmiä siinä ei ole, toteaa tulipatterin päällikkö Ihor.

Haupitsin tykkiryhmän muodostaa viisi miestä, mutta itse tulipatteri vaatii johto-, huolto- ja viestijaoksineen vähintään 20 miestä.

Myös droonisodankäynti on otettu huomioon Bohdanan suunnittelussa. Hytti on rakennettu vahvistetuksi kapseliksi, joka kestää niin FPV-räjähdelennokit kuin kranaatinsirpaleetkin. Miehistö jää henkiin lennokin tai kranaatin osuessa sillä ehdolla, että se on iskun aikaan hytissä.

Tähtääjä Ramses kertoo virolaistoimittajille, että Ukrainan armeija tarvitsi Bohdana-haupitseja 800 kappaletta, kun niitä on sillä tällä hetkellä vähintään yli sata.

Postimehen tietojen mukaan Ukraina kykenisi tuottamaan  nykyistä enemmänkin, mutta pullonkaulan muodostaa Bohdanan alustan tšekkiläinen toimittaja Tatra-autotehdas, jonka alustoja ei ole saatavilla tarpeeksi. Haupitsin putki ja muut osat ovat Ukrainan kotimaista tuotantoa ja niitä olisi ylikin Bohdana-haupitsien tarpeen.

”Pyrimme osumaan kohteeseen kahdella tai kolmella laukauksella”

Nyt ukrainalaistykistöä, tai ainakaan sen 48. prikaatia, ei ammuspula vaivaa.

– Keväällä tilanne oli todella paha. Nyt on paljon paremmin. Toki se liittyy siihen, että olemme aktiivisessa taistelutoiminnassa. Annamme tulta jatkuvasti jalkaväkemme tueksi ja se tarkoittaa, että meille myös annetaan [ammuksia] enemmän, kertoo Ihor.

Ongelmana sen sijaan Ihor mainitsee kranaattien kirjavan alkuperän. Kaikki ammukset ovat hieman erilaisia ja jokainen pieni ero vaikuttaa heti ammuksen lentoon.

– Meillä on jo suuret taulukot eri valmistajien ammuksien osalta. Mutta koitamme aina osua maaliin kahdella tai kolmella ammuksella.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)