Ihmisiä kauppakeskus Triplassa Helsingissä. LEHTIKUVA / AADA PETÄJÄ

Näin arvonlisäveron korotus näkyy tuotteiden hinnoissa

Korotus ei nostanut hintoja täysimääräisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arvonlisävero (ALV) nousi syyskuussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Kuluttajahinnoissa muutos näkyi kuitenkin varsin vaihtelevasti, kertovat Tilastokeskuksen tiedot.

– Käytännössä arvonlisäveron muutos tarkoittaisi kuluttajahintoihin 1,2 prosentin nousua. Sen oletettiin siirtyvän täysimääräisesti tätä verokantaa soveltaviin hintoihin, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Syyskuun kuluttajahintaindeksin lukujen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että osa tuotteista ja palveluista kallistui heti, mutta toisissa kehitys on paljon hitaampaa. Jotta voidaan arvioida, ovatko hinnat nousseet ja ovatko ne nousseet täydet 1,2 prosenttia, täytyy verrata yksittäisten tuotteiden yhdenmukaista kuluttajahintaindeksiä (YKHI) tuotteista kiintein verokannoin laskettuun indeksiin (YKHI-Kive).

– Tarkempi tarkastelu osoittaa, että elokuulta syyskuulle 1,2 prosentin hintojen nousu toteutui esimerkiksi alkoholijuomissa, vaatteissa, jalkineissa ja kodinkalusteissa. Palveluissa vastaava hintojen nousu toteutui odotuksen mukaisesti muun muassa vesihuollossa, jätteiden keruussa ja lämpöenergiassa sekä laajakaistamaksuissa ja matkapuhelumaksuissa, selvittää Nieminen.

– Hintakehitys näyttää sen sijaan olleen ALV-korotusta hitaampi esimerkiksi kodinhoito- ja taloustarvikkeissa, leluissa ja hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa, Nieminen jatkaa.

Kaikkiaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli syyskuussa 0,8 prosenttia. Inflaation hidastuminen elokuusta syyskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön halpenemisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)