Ympäristöministeriö jätti julkaisematta lähes valmiin selvityksen, jossa kerrottiin tuulivoimarakentamisen haitoista maakotkille, uutisoi Helsingin Sanomat.
Selvitys oli ministeriön tilaama ja sitä oli kierrätetty kommenteilla.
Raportin suositusten perusteella osa maakotkien reviireille suunnitelluista tuulivoimaloista olisi voinut jäädä rakentamatta.
HS:n mukaan ministeriö hautasi myös toisen selvityksen, jossa tutkittiin merituulivoiman vaikutuksia merilintuihin.
Ministeriö lähetti syyskuussa ympäristöviranomaisille sähköpostit, joissa kiitettiin lämpimästi palautteesta lintuselvityksiin. Perään todettiin, että viimeistelyn työläyden vuoksi ”selvitysluonnosta ei työstetä julkaisuksi”.
Samalla kiellettiin käyttämästä luonnosten tietoja päätösten pohjana.
Selvitysten tavoite oli helpottaa maakuntien ja kuntien työtä, kun ne sovittavat yhteen uhanalaisia lintulajeja ja tuulivoima-alueita.
HS:n mukaan maakotkaraportin hautaamisesta ilmoitettiin ely-keskuksille syyskuun alussa pari viikkoa sen jälkeen kun tuulivoiman etujärjestö Suomen uusiutuvat ja Metsähallituksen toimitusjohtaja Juha Niemelä olivat kirjoittaneet siitä kriittiset kommentit.
Metsähallituksella on asiassa kaksoisrooli: Luontopalvelut vastaa maakotkan suojelusta ja talouspuoli odottaa tuloja tuulivoimaloista.
– Maakotkaselvitys kokonaisuudessaan haastaa tuulivoiman hankekehitystä ja vaarantaa Suomen ilmastotavoitteiden toteutumisen, Metsähallituksen kommentissa sanotaan.
Tuulivoimakehittäjien etujärjestö Suomen uusiutuvat spekuloi, yliarvioiko selvitys törmäysriskiä, koska Suomen tuulivoimalat ovat todistetusti silponeet vasta yhden maakotkan.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) kabinetista kiistetään poliittinen ohjaus ja viestitään HS:lle, että ministeri ei osallistunut päätökseen julkaisematta jättämisestä ”missään määrin”.
Myös ympäristöministeriössä selvitystyötä ohjanneet virkamiehet kiistävät poliittisen ohjauksen. Heidän mukaansa selvitysten muokkaaminen kommenttien huomioimiseksi olisi vaatinut yllättävää lisätyötä, johon ei nyt ollut voimavaroja.
Maakotkakanta on toipunut vähitellen vuonna 1962 tapahtuneen rauhoittamisen jälkeen. Pareja on nelisensataa. Onnistuneita pesintöjä tapahtuu vuodessa sadasta kahteensataan.