Punaisella värillä töhrittyjä Eduskuntatalon pylväitä puhdistetaan korkeapainehöyryllä ilman kemikaaleja Helsingissä 30. syyskuuta 2024. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Eduskuntatalon pylväiden puhdistus valmistui

Saumoja joudutaan mahdollisesti uusimaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntatalon julkisivun puhdistustyö on saatu päätökseen, eduskunta kertoo tiedotteessa.

Eduskuntatalon julkisivu pestiin töhrimisen jäljiltä 7.-9. lokakuuta ja puhdistustulos katselmoitiin Museoviraston kanssa torstaina 10. lokakuuta. Katselmuksessa todettiin, että useaan kertaan tehdyn korkeapainehöyrypesun tuloksena julkisivun ja pylväiden kivipinnat ja seinien saumat puhdistuivat hyvin. Pylväiden saumoihin imeytynyttä väriä saatiin pesuaineen avulla nousemaan sauman pintaan ja huuhdottua vain osittain, mutta kaikkea väriä ei saumoista saatu poistettua, koska pienikin määrä väriainetta on voimakkaasti värjäävää ja sauma pidättää väriä tehokkaasti.

Tästä syystä useammasta kohdasta päädyttiin poistamaan saumauslaastia, jotta väriaine ei siirry kosteuden myötä jo puhdistettuun kohtaan. Pintasaumauksen syvyys on muutamia senttejä ja sen takana olevaan kovaan laastiin väriaine ei ole enää tarttunut. Saumat, joista laasti poistettiin, puhdistuivat kokonaan. Muihin saumoihin saattaa edelleen nousta väriainetta näkyviin sauman kuivuessa.

Mahdollisesti keväällä saumoja joudutaan avaamaan vielä lisää keväällä, kun sää mahdollistaa niiden uudelleensaumauksen.

Eduskunnan kanslia haluaa kiittää aktiivisia kansalaisia, järjestöjä ja yrityksiä runsaista yhteydenotoista julkisivun parhaan puhdistustuloksen aikaansaamiseksi. Puhdistus suoritettiin Museoviraston ohjauksessa, käyttäen mahdollisimman ympäristöystävällistä ja julkisivumateriaaleille vähiten vauriota aiheuttavaa menetelmää, ja sillä saavutettiin paras saavutettavissa oleva puhdistustaso. Eduskunnan mukaan erittäin huokoisesta laastisaumasta ja värin huomattavasta imeytymiskyvystä johtuen ei saumojen täyspuhdistusta olisi voitu hoitaa saumoja vaurioittamatta millään muulla esille nousseella puhdistustavalla.

Ympäristöliike Elokapinan ja ruotsalaisen Återställ Våtmarkerin aktivistit töhrivät Eduskuntatalon pylväät punaisella maalilla syyskuun lopulla. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona. Julkisuudessa tapaus on herättänyt voimakasta pahennusta ja aktivisteja on vaadittu vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista. Puhdistustöiden kustannuksiksi on aiemmin arvioitu 15 000 euroa. Arvio ei sisällä saumojen uusimista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)