Suomesta on siepattu useita lapsia ja nuoria vanhempiensa kotimaihin. Yleisradio on haastatellut naista, jonka tämän isä sieppasi 13-vuotiaana Irakin maaseudulle. Siellä hänet majoitettiin setänsä maatilalle, hänen passinsa hävitettiin ja hän joutui naimisiin vanhemman serkkunsa kanssa. Nainen pääsi palaamaan Suomeen 16-vuotiaana ollessaan raskaana. Hänen terveytensä oli heikentynyt ja hän sai luvan synnyttää Suomessa. Koska hänen passinsa oli hävitetty, hänet vietiin Suomen edustustoon Syyriassa. Siellä hän sai kerrottua lähetystön henkilökunnalle, että hänet on huijattu pois Suomesta vastoin tahtoaan.
Suomesta viedään joka vuosi lapsia ulkomaille niin sanotuille kurinpito- eli rangaistusmatkoille. Ilmiö on ollut tuttu jo vuosia Suomen suurissa kaupungeissa ja kouluissa.
Matkojen taustalla ovat yleensä maahanmuuttajataustaiset vanhemmat, jotka haluavat puuttua lastensa ongelmallisena tai liian länsimaisena pidettyyn käyttäytymiseen. He lähettävät lapsensa viikoiksi, kuukausiksi tai joskus vuosiksi ulkomaille.
Ilmiöön liittyvän rankaisemisen on kerrottu liittyvän siihen, etteivät lapset ja nuoret täytä heille asetettuja käyttäytymis- ja kulttuurinormeja. Kohderyhmän lapsia ja nuoria on kerrottu rankaistavan esimerkiksi heidän identiteettinsä, elämänvalintojensa, tavoitteidensa, pukeutumisensa, harrastuksiensa tai länsimaalaistumisensa takia.
Asiaa käsittelevä Kriisivalmiusjärjestön syyskuussa ilmestynyt raportti toteaa, että Suomessa tapauksia on varmistunut ainakin irakilaistaustaisten, somalitaustaisten ja srilankalaistaustaisten keskuudessa. Useimmiten kyse on Suomessa syntyneestä nuoresta, jonka vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Yleisin rangaistusmatkalle lähettämisen ikä on 13-14 vuotta, mutta raportissa tunnistetaan 10-vuotiaskin.
Raportin mukaan monet nuoret nimenomaan huijataan matkalle. Haastatelluista 35 prosenttia kertoi tulleensa vanhempiensa huijaamiksi, ja puolelle matkan tarkoitus oli jätetty epäselväksi. Kurinpitomatkat tunnetaan ilmiöön liittyvissä maahanmuuttajataustaisissa ryhmissä kuitenkin hyvin. Lähes kaikki nuoret tietävät matkoista ja niiden luonteesta, eikä kukaan halua päätyä näille matkoille. Jotkut raporttiin haastatelluista kertoivat, että tarina lomamatkasta Dubaissa on yleisyydessään muuttunut jo puolijulkiseksi vitsiksi.
Yle kertoo, että etenkin tyttöjen matkojen taustalla on ollut pelkoa siitä, että lapsi käyttäytyy perheen uskonnollisten ja kulttuuristen normien vastaisesti. Poikien kohdalla taas on voinut olla kapinointia vanhempia vastaan, näpistelyä, kouluvaikeuksia, huono kaveripiiri ja päihteiden käyttöä. Ylen haastatteleman naisen tapauksessa matkan taustalla oli vanhempien epäily siitä, että tyttö ei olisikaan enää neitsyt.
Ruotsin laissa on laajennettu matkustuskielto, jota voidaan soveltaa tapauksissa, joissa lapsi tai nuori ollaan viemässä kurinpitomatkalle. Aiempi vuonna 2020 voimaan tullut laki koski matkustuskieltoa tapauksissa, joissa lasta uhkaa silpominen tai pakkoavioliitto. Nykyinen laki koskee kaikkia terveyttä ja kehitystä uhkaavia matkoja.
Asiasta kertoo myös Ylen dokumentti Kunnian vuoksi kadonneet.