KamAZ on Venäjän suurin kuorma-autovalmistaja. Wiki Commons  Artem Svetlov CC BY 2.0

Yli 300 asetuotannon työstökonetta siirtyi Saksasta Venäjälle

Kaksi kolmesta laitteesta vietiin Turkin kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokuussa Verkkouutiset uutisoi Venäjän hankkineen pakotteiden vastaisesti Unkarin ja Turkin kautta saksalaisen EMAGin valmistamia metallin kierrejyrsimiä yli kolmen miljoonan dollarin arvosta. Hiljattain saksalaisen yleisradioyhtiö Südwestrundfunkin (SWR) journalistit selvittivät, että Venäjälle on viime vuonna ostettu Saksasta yli 300 CNC-jyrsintä, joita käytetään sotilaskaluston ja ammusten tuotannossa.

Venäjälle vuonna 2023 viedyt työstökoneet ovat peräisin yli 30 saksalaisvalmistajalta, joista useimmat ovat Saksan lounaisosan Baden-Württembergin osavaltion alueelta. Niihin kuuluvat muun muassa tübingeniläinen Walter Maschinenbau, biberachilainen Volmer, schwäbischgmündilainen Fein GmbH ja nürtingeniläinen Heller. Valmistajat selvisivät Venäjän tullin kirjaamien valmistusnumeroiden kautta.

Noin kaksi kolmesta laitteesta vietiin Venäjälle Turkin kautta. SWR:n mukaan joillakin turkkilaisista välittäjistä on suorat suhteet Moskovaan ja jotkut välitysfirmoista ovat venäläisyrittäjien perustamia.

Venäjällä näitä koneita käyttävät yhtiöt, jotka toimittavat moottoreita Venäjän maavoimille ja varaosia lentokoneisiin ja ohjuksiin. Yhtiöihin lukeutuvat muun muassa KamAZ, NIR, Industrial Solutions ja Parsec.

Tutkimuksessa nimettyjen saksalaisyhtiöiden edustajat sanoivat noudattaneensa pakotteita ja olevansa tietämättömiä siitä, miten heidän koneensa päätyivät Venäjälle. Saksan koneenvalmistajien liitto Verein Deutscher Maschinenbau-Anstalten VDMA kieltäytyy tukemasta vientikieltoa Turkkiin, mutta sanoo noudattavansa lakeja.

Ukrainan talousturvallisuuden neuvoston analyytikko Elena Yurchenkon mukaan noin 80 prosenttia Venäjän CNC-koneista on aseteollisuuden käytössä. Niiden avulla voidaan tuottaa aseita enemmän ja nopeammin. Saksa on näiden koneiden markkinajohtaja maailmassa, ja saksalaistuotteiden osuus Venäjän aseteollisuudessa on hänen mukaansa noin 30 prosenttia.

Venäjä on hankkinut CNC-koneita myös Kiinan kautta. Erityisesti Moskovaan liittyvät yritykset AMG ja UMIC ovat osatneet Etelä-Koreassa, Israelissa, Japanissa, Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä valmistettuja laitteita. Kaikissa tapauksissa koneet lähetettiin ensin Kiinaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)