Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin tallentuivat useisiin valvontakamerakuviin murhareissullaan. / METROPOLITAN POLICE

Hermomyrkky löytyi roskiksesta: Britannia selvittää sivullisen novitšok-kuolemaa

Dawn Sturgess kuoli kemialliseen aseeseen, jota oli käytetty Sergei Skripalin murhayrityksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesällä 2018 vahingossa Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agenttien roskiin heittämään kemialliseen aseeseen novitšokiin kuolleen Dawn Sturgessin kohtalosta on käynnistetty Britanniassa julkinen selvitys.

Selvitys on luonteeltaan täysin julkinen. Sen ensimmäinen avoin kuuleminen alkoi Britannian Salisburyssa maanantaina iltapäivästä Suomen aikaa.

Dawn Sturgess oli 44-vuotias salisburylainen nainen. Kesällä 2018 hänen kumppaninsa Charlie Rowley löysi hyväntekeväisyysjärjestön roskiksesta Nina Riccin Premier Jour -hajuvesipullon ja päätti lahjoittaa sen naisystävälleen. Sturgess päätti kokeilla hajuvettä ja suihkautti pullosta öljyistä ainetta ranteilleen. Noin viikkoa myöhemmin Sturgess oli kuollut ja hänen miesystävänsä Rowley koomassa.

Neljä kuukautta aikaisemmin ilmeisesti joko Anatoli Tšepiga tai Aleksandr Miškin oli heittänyt pullon roskikseen. Tšepiga ja Miškin olivat Venäjän sotilastiedustelu GRU:n ”märkien operaatioiden” yksikön 29155 entinen erikoisjoukkosotilas ja sotilaslääkäri-eversti, jotka olivat Salisburyssa tarkoituksenaan murhata aineella entinen kaksoisagentti Sergei Skripal.

Sekä Skripal että hänen samaten myrkkyä saanut tyttärensä Julia Skripal onnistuttiin pelastamaan. Myös Charlie Rowley heräsi koomasta pari viikkoa myöhemmin.

Julkisessa kuulemisessa yritetään selvittää olosuhteita, jotka johtivat asiaan täysin liittymättömän ulkopuolisen ihmisen eli Sturgessin kuolemaan. Erikoista on esimerkiksi se, että Salisburyssa tehdyistä mittavista eristys- ja puhdistustoimista huolimatta tuhansien ihmisten surmaamiseen riittävä määrä kemiallista asetta päätyi roskiksesta paikallisen ihmisen saataville.

Kuulemisessa kuullaan kuluvalla viikolla paitsi poliiseja ja ensihoitohenkilökuntaa, myös Dawn Sturgessin äitiä. Myöhemmin lokakuussa kuuleminen siirtyy Lontooseen, jossa kuullaan yksityiskohtia Sergei ja Julia Skripalin myrkyttämisestä. Skripaleita ei tulla kuulemaan, koska viranomaiset eivät pysty takaamaan heidän turvallisuuttaan.

Kuulemiset jatkuvat joulukuun alkupäiville saakka. Niistä saa lisätietoja kuulemisen verkkosivuilta, ja niitä voi seurata suorana kuulemisen Youtube-kanavalta.

Dawn Sturgessin kohtaloa selvittävässä kuulemisessa maanantaina esitetty todistekuva roskiksesta löytyneestä kemiallisesta aseesta. / DAWN STURGESS INQUIRY / YOUTUBE
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)