Silmälasit ristikkolehdellä vierellä kahvimuki ikkunalaudalla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen eläkejärjestelmä putosi kansainvälisessä vertailussa

Suomi oli vasta sijalla seitsemän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut seitsemänneksi kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus tippui yhden sijan edellisvuodesta. Eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudessa Suomea pidetään kuitenkin edelleen vertailun parhaimpana.

Suomen kokonaispisteet Mercer-vertailussa heikkenivät tänä vuonna hieman. Vuonna 2024 Suomen pistesaldo on 75,9. Viime vuonna eläkejärjestelmä sai 76,6 pistettä. Pienikin pistemuutos riitti kuitenkin tiputtamaan Suomen sijoituksen seitsemänneksi.

Mercer-vertailu pisteyttää eri maiden eläkejärjestelmiä eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden sekä hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

– Suomen pisteet eläkkeiden riittävyyden osalta ovat tänä vuonna edelleen melko hyvät, 77 pistettä sadasta. Se on hitusen vähemmän kuin viime vuonna, mutta pisteet kertovat silti selvästi, että eläkejärjestelmämme tuottaa kohtuullista toimeentuloa eläkkeensaajalle, Eläketurvakeskuksen (ETK) yhteyspäällikkö Mika Vidlund arvioi tiedotteessa.

Vidlund kiinnittää enemmän huomiota eläkejärjestelmän taloudelliseen kestävyyteen.

– Kestävyydessä pisteemme tippuivat selvästi viime vuoteen verrattuna. Eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys on nyt hyvin ajankohtainen kysymys, kun Suomen eläkeneuvotteluissa parhaillaan pohditaan eläketurvan rahoitusta.

Mercer-vertailu viittaa siihen, että eläketurvan toimintaympäristö on Suomessa kärkimaita haasteellisempi. Suomen edellä olevat maat ovat kaikki rahoitukselliselta kestävyydeltään vertailun kärkeä.

– Huomionarvioista on sekin, että rahastointiin perustuva Singapore on noussut Suomen edelle. Samalla Chile on kiilannut Ruotsin edelle kärkikymmenikköön pudottaen Ison-Britannian kärkiryhmästä, Vidlund toteaa.

Suomen perinteinen vahvuus Mercer-vertailussa on ollut hallinnon luotettavuus. Näin tänäkin vuonna. Suomalainen eläketurva valittiin jälleen kerran luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi.

Hallinnon luotettavuudessa Mercer arvioi muun muassa eläkejärjestelmän sääntelyä, eläke-etuuksien turvaamista, asiakasviestintää sekä toimintakuluja.

Mercer ehdottaa politiikkasuosituksissaan Suomelle vähimmäiseläketurvan parantamista sekä kotitalouksien säästämisasteen kasvattamista ja velkaantumisasteen vähentämistä.

Suomen kehityskohteeksi Global Pension Index listaa myös rahastoinnin lisäämisen. Lisäksi Suomelle ehdotetaan eläkeoikeuksien jakamista puolisoiden kesken avioerojen yhteydessä.

Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailun laatii kansainvälinen konsulttiyhtiö Mercer, joka pisteyttää eri maiden eläkejärjestelmiä yli 50 indikaattorin perusteella.

Maiden kokonaispisteet lasketaan painotetun keskiarvon perusteella. Eläkkeiden riittävyyspisteitä painotetaan 40 prosenttia, kestävyyspisteitä 35 prosenttia, ja luotettavuuspisteitä 25 prosenttia.

Tänä vuonna vertailuun osallistui 48 eri maata. Uutena maana vertailuun liittyi mukaan Vietnam.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)