Tarjoilija työssään kahvilassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Työntekijöiden määrä laskee etenkin näillä aloilla

Tutkijan mukaan tilanne herättää epäilyksen, onko Suomen talous sittenkään piristymässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työntekijöiden määrä laskee, eikä käännettä ole luvassa. Näin ennustaa keskinäisen eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen tuore suhdanneindeksi.

Työntekijämäärä laski syyskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Työntekijämäärän kehityksen suunta syyskuussa yllätti kielteisesti. Korkotaso on ollut laskussa, maailmantaloudessa on ollut myönteisiä merkkejä ja palkat ovat nousseet hintoja enemmän. Oletinkin vielä kesäkuussa, että työntekijämäärän lasku kääntyisi syksyllä vähemmän negatiiviseksi. Tuoreet luvut herättävät epäilystä siitä, onko Suomen talous sittenkään vielä piristymässä mentäessä kohti loppuvuotta, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen tiedotteessa.

Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Pienintä lasku oli kuljetuksessa, terveydessä ja sosiaalipalveluissa sekä teollisuudessa.

– Korkojen lasku saanee asuntomarkkinan vähitellen virkoamaan ja asuntolainojen kysyntä onkin jo vähitellen piristymässä. Toivottavasti myös kuluttajat uskaltaisivat kuluttaa loppuvuodesta, koska ainakin elokuussa Tullin tilastot näyttivät vielä, että vienti keskeisiin vientimaihin Saksaan ja Yhdysvaltoihin laski seitsemisen prosenttia. Suomelle tärkeä kauppakumppani Saksa ennustaakin nyt, että maan bruttokansantuote kasvun sijaan supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärän kehitys oli jälleen laskussa syyskuussa kaikilla alueilla. Eniten laskua tuli Pohjois-Suomessa ja vähiten taas Länsi-Suomessa.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)