Tays Tampereella. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Aivokasvain leikattiin ensimmäistä kertaa uudella menetelmällä

Monimutkainen operaatio tehtiin Tampereella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pirkanmaan hyvinvointialueella on aloitettu uuden leikkauksen aikana kudoksia analysoivan laitteen kliiniset potilaskokeet. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vastaavaa teknologiaa käytetään aivokasvainpotilaiden hoidossa.

Neurokirurgian tiimi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa on leikannut ensimmäisen aivokasvainpotilaan hyödyntäen uutta laitetta, jonka odotetaan parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta.

− Aivosyöpä on vaikea tauti, jonka hoitoon tarvitaan uusia leikkausmenetelmiä.  Pääsemme nyt tutkimaan optisen kudostunnistuksen mahdollisuuksia neurokirurgiassa. Erityisesti kasvaimien laajempi ja turvallisempi poisto auttaisi aivokasvainpotilaitamme, kommentoi neuro-onkologisiin sairauksiin keskittynyt neurokirurgian erikoislääkäri Joonas Haapasalo Taysista tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettyä laitetta kehittää suomalainen optiseen kudostunnistusteknologiaan erikoistunut startup-yritys Marginum.

Kudosten tunnistin kiinnitetään leikkauksessa käytettävään kirurgiseen imuletkuun, jonka kautta kudosta poistetaan. Tämän innovaation avulla kirurgi saa lähes reaaliaikaisen äänipalautteen, mikäli poistettu kudos tuottaa fluoresenssia eli kudoshehkua.

Perinteisesti kasvain on tunnistettu silmämääräisesti leikkausmikroskoopin avulla. Uusi teknologia havaitsee sen lääkeaineella aiheutetun kudoshehkun perusteella. Silmämääräisesti arvioimalla kasvainta jää tutkitusti huomaamatta, muun muassa muiden kudosten muodostamista näköesteistä ja kudoshehkun himmeydestä johtuen.

Teknologia tarjoaa objektiivisemman ja helppokäyttöisemmän työkalun kudoshehkun havaitsemiseen ja auttaa kirurgia näin päätöksenteossa leikkauksen aikana. Laitteen odotetaan myös parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta. Se merkitsisi paitsi parasta mahdollista hoitoa potilaille, myös terveydenhuollon säästöjä.

Alkaneessa kliinisessä tutkimuksessa laitteen käyttöä tutkitaan leikkaukseen tulevilla aivokasvainpotilailla Taysissa ja muissakin yliopistosairaaloissa.

Menetelmää on kehitetty ja tutkittu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa havainnoivassa potilaskokeessa vuodesta 2022 alkaen. Työ sai alkunsa neurokirurgian dosentti Antti-Pekka Elomaan optisen kudostunnistuksen tutkimusryhmästä Itä-Suomesta.

Samu Lehtonen aloitti projektissa lääketieteen opintojensa aikaan väitöskirjatutkijana ja toimii nykyään yrityksen toimitusjohtajana.

− Laitteen suorituskyvyn ja turvallisuuden varmentaminen on vaatinut huomattavaa omistautumista tiimiltämme. Olemme äärimmäisen kiitollisia tukijoillemme, jotka ovat auttaneet meitä tämän teknologian validoinnissa ja pian sen saamisessa kirurgien käyttöön maailmanlaajuisesti, Lehtonen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)