Tullin sulkeman Sipulitie-kauppapaikan verkkopalvelimilla näkyvä banneri. (Kuva: Tulli)

Tulli sulki Sipulitie-kauppapaikan ja takavarikoi sisällön

Sivustoa käytettiin rikollisiin tarkoituksiin, kuten huumausaineiden myymiseen anonyymisti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen tulli on sulkenut yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa Tor-verkossa vuodesta 2023 toimineen Sipulitie-kauppapaikan verkkopalvelimia ja takavarikoinut niiden sisällön.

Salatussa Tor-verkossa piilopalveluna toiminut huumausaineiden myyntisivusto Sipulitie avattiin helmikuussa 2023. Suomen- ja englanninkielistä sivustoa käytettiin rikollisiin tarkoituksiin, kuten huumausaineiden myymiseen anonymiteetin suojissa.

Sivuston ylläpitäjä on kertonut julkisilla foorumeilla Sipulitien liikevaihdon olleen 1,3 miljoonaa euroa.

– Olemme tullissa puuttuneet tehokkaasti ja monin eri keinoin pimeässä verkossa tapahtuvaan rikolliseen toimintaan vuosien aikana. Viranomaisten sujuva yhteistyö niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla onkin avainasemassa verkkorikollisuuden torjunnassa, toteaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Suomen tullista.

Esitutkinnassa on selvitetty rikollisesta toiminnasta vastuussa olleet tahot

Sipulitien edeltäjä Sipulimarket aloitti toimintansa huhtikuussa 2019. Suomenkielisen palvelun tarjoaman anonymiteetin suojissa käytiin rikollista huume- ja dopingainekauppaa. Tulli sulki sivuston joulukuussa 2020 yhteistyössä Puolan viranomaisten kanssa. Sipulimarketin liikevaihdon arvioidaan olleen yli kaksi miljoonaa euroa.

Esitutkinnassa on nyt käynyt ilmi, että sen jälkeen, kun Tulli sulki Sipulimarketin vuonna 2020, sen ylläpitäjä avasi uuden huumausaineiden myyntisivuston eli nyt suljetun Sipulitien ja toimi myös sen ylläpitäjänä.

Saman henkilön epäillään toimineen ylläpitäjänä myös vuonna 2022 avatulla chat-pohjaisella Tsätti-nimisellä huumausaineiden myyntisivustolla. Suomen tulli on nyt sulkenut myös Tsätti-sivuston.

Esitutkinnassa on selvitetty Sipulitien, Sipulimarketin ja Tsätin ylläpitäjän henkilöllisyys. Samoin ylläpitoa tukeneiden ns. moderaattoreiden ja asiakaspalvelijoiden henkilöllisyydet on saatu selville. Takavarikoidun materiaalin avulla on myös tunnistettu Sipulitiellä toimineita huumausaineiden myyjiä ja ostajia.

Esitutkinnan aikana Tulli on tehnyt kattavaa yhteistyötä Ruotsin poliisin, Europolin ja Suomen eri poliisiyksiköiden kanssa. Asiakokonaisuuden esitutkinta on kesken.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)