Bussikatoksella Moskovassa mainoksessa on rintamalla oleva sotilas Viktor Bolshakov. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

”Ei ole kyse Venäjän miellyttämisestä. Ukrainan on liityttävä Natoon.”

Diplomaatti ottaisi ukrainalaiset myös pohjoisessa operoiviin monikansallisiin JEF-joukkoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina on amerikkalaisen senioridiplomaatin William Taylorin mukaan aidosti sitoutunut oikeudenmukaiseen ja pysyvään rauhaan. Ukrainalaiset haluavat venäläiset ulos maastaan ja läntiset turvatakuut sen suvereniteetin suojelemiseksi. Tätä mieltä ovat hänen mukaansa kaikki presidentti Volodymyr Zelenskyistä yksittäisiin rintamasotilaisiin.

– Kun sota päättyy, Ukrainan on liityttävä Natoon. Konflikti päättyy joko siten, että Ukraina lyö venäläiset hyökkääjät, tai niin, että kansainvälinen yhteisö painostaa Venäjää lopettamaan sen – tai molemmilla tavoilla, kuten presidentti Zelenskyi on ehdottanut, Taylor sanoo New York Timesissa.

– Ilman Nato-jäsenyyttä Ukraina ei koskaan ole turvassa maata 300 vuoden ajan uhanneen Venäjän hyökkäykseltä, eikä turvassa ole muukaan Eurooppa, hän toteaa.

Se, ettei Nato tarjonnut Ukrainalle ja Georgialle jäsenyyttä jo Bukarestin huippukokouksessa 2008, sai hänen mukaansa Vladimir Putinin todennäköisesti päättelemään, että Venäjä voi hyökätä molempiin maihin lännen niitä tukematta. Georgiaan Venäjä hyökkäsikin jo saman vuoden elokuussa ja Ukrainaan kuusi vuotta sen jälkeen.

William Taylor palveli Kiovassa Yhdysvaltain suurlähettiläänä 2006–2009 ja asiainhoitajana 2019–2020.

Lännen vuonna 2008 tekemistä virheistä voidaan Taylorin mukaan oppia, että Nato-jäsenyys on Venäjän hyökkäyksen estämisen välttämätön edellytys. Tästä kertoo osaltaan se, että Venäjä on ainakin toistaiseksi hyökännyt ainoastaan puolustusliittoon kuulumattomia maita vastaan.

Jotta Ukraina voisi saavuttaa Naton jäsenyyden, Yhdysvaltojen on hänen mukaansa nostettava asia kesällä 2025 järjestettävän huippukokouksen ykkösaiheeksi ja käytettävä kaikkia vaikutusmahdollisuuksiaan sen varmistamiseksi, että muut Nato-maat ovat Ukrainan jäsenyyden takana.

– Venäjää Ukrainan Nato-jäsenyys ei ehkä miellytä. Kyse ei kuitenkaan ole Venäjän miellyttämisestä. Kyse on kestävästä rauhasta ja turvallisuudesta. Moskovalle ei saa antaa veto-oikeutta, Taylor painottaa.

Jo ennen jäsenyyden toteutumista Ukrainan Nato-suurlähettiläästä olisi hänen mielestään tehtävä Pohjois-Atlantin neuvoston eli liittokunnan tärkeimmän päätöksentekoelimen jäsen, ja Ukrainan asevoimien korkea-arvoinen edustaja olisi kutsuttava Naton sotilaskomitean kokouksiin. Lisäksi ukrainalaisia joukkoja olisi otettava mukaan Britannian johtamiin monikansallisiin JEF-joukkoihin, joihin myös Suomi ja Ruotsi ovat jo ennen Nato-jäsenyyttään osallistuneet.

– Eurooppa ei ole turvassa – eikä se ole kokonainen ja vapaa – ennen kuin Ukraina on Natossa. Itseluottamuksella ja voimalla sekä kaikkien osapuolten kovalla työllä Ukrainasta voi tulla Naton jäsen. Euroopan rauhan vuoksi niin on pakko tapahtua, Taylor toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)