Yleisradion liput liehuvat Helsingin Pasilassa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ministeri ei lupaa hallintoneuvostojen lopettamista – ”liian iso kiusaus”

Kysymyksen tehneiden kansanedustajien mielestä pelkkä asian selvittely ei riitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Omistajaohjausministeri Joakim Strand (r.) toimitti perjantaina 11. lokakuuta vastauksen kirjalliseen kysymykseen hallintoneuvostojen asemasta. Kokoomuskansanedustajat Pauli Aalto-Setälä ja Susanne Päivärinta kysyivät syyskuussa, mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, jotta valtionyhtiöiden hallintoneuvostoista luovutaan.

Kansanedustajat esittivät poliitikkojen miehittämien valtionyritysten hallintoneuvostojen lakkauttamista ja omistajaohjauksen terävöittämistä. Perusteluna se, ettei hallintoneuvostojen olemassaololle ole mitään liiketoiminnallista tai juridista syytä. Hallintoneuvostot eivät edes päätä juuri mistään, vaan ovat vanha maan tapa, kuluerä ja turha tulonsiirto poliitikoille, jota eivät usein omaa tarvittavaa osaamista ja perehtyneisyyttä yhtiöön tai toimialaan.

Ministerin vastauksen mukaan hallintoneuvostojen lakkauttamiselle ja muuttamiselle sidosyksiköiden neuvottelukunniksi ei muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta ole tähän asti ollut poliittista tahtoa. Toisaalta ministerin mukaan valtioneuvoston nykyisessä omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä linjataan, että ”hyvän hallintotavan kirkastamiseksi valtio-omistaja arvioi yhtiöiden hallintoneuvostojen ja neuvottelukuntien roolia”. Ministeri toteaa lisäksi, että asiaa tullaan tarkastelemaan hallituskauden aikana.

Edustajat Aalto-Setälä ja Päivärinta ovat tyytyväisiä siihen, että asiaa tullaan jatkotarkastelemaan tällä hallituskaudella. Pelkkä selvittely ei heille kuitenkaan riitä.

– Omistajaohjausministeri ei kiistä itse ongelmaa: hallintoneuvostoista ei ole mitään hyötyä. Koska kyse on pelkästä ”poliittisesta tahdosta”, on aika tahtoa toisin. Pelkkä selvittely ei riitä, Aalto-Setälä toteaa tiedotteessa.

– Turhaa byrokratiaa ja kuluja on karsittava silloinkin, kun se osuu poliitikoihin itseensä. Kysyn edelleen, onko muhkeapalkkainen hallintoneuvostotolppa liian iso kiusaus poliitikoille torjuttavaksi? Yhdenkään poliitikon puolustelut hallintoneuvostojen hillotolpille eivät ole vakuuttaneet. Päinvastoin. Sen sijaan kansalaisten ja yritysjohtajien kiitokset avauksellemme ovat olleet vuolaat, Päivärinta katsoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)