Tuhoutuneita kerrostaloja ja lasten leikkipaikka Borodjankassa Kiovassa Ukrainassa huhtikuussa 2022. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Näin Ukrainan lasten identiteettiä murretaan miehitetyillä alueilla

Kouluissa on pakollista kirjeiden kirjoittamista Venäjän asevoimien ”sankareille”.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainassa käytävä sota ei ole vain aseellinen konflikti, vaan myös Vladimir Putinin ja Venäjän miehityshallinnon ristiretki ukrainalaista identiteettiä vastaan. Kremlin kesällä 2021 julkaisema  Putinin artikkeli ”Venäläisten ja ukrainalaisten historiallisesta yhtenäisyydestä” laski ideologisen perustan hyökkäyssodalle. Siinä syytettiin Ukrainan viranomaisia maan venäläisväestön ukrainalaistamisesta, mitä tapahtuikin, mutta mitä lievimmissä muodoissa vain suosimalla ukrainan kieltä ja kulttuuria.

Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla on käynnissä totaalinen venäläistäminen, jota voidaan pitää kulttuurisena (humanitaarisena) kansanmurhana. Venäläisviranomaisten pääkohteina ovat lapset.

Miehitetyillä alueilla elää noin miljoona kouluikäistä lasta, joista noin 62 000 saa toisen asteen etäopetusta Ukrainasta. Yksistään vuonna 2022 alueilla avattiin 1 300 venäläistä koulua, joissa venäläiseen opetussuunnitelmaan on lisätty Ukrainan vastaista propagandaa, sotilaskoulutusta, pakollista Venäjän kansallislaulun laulamista ja pakollista kirjeiden kirjoittamista Venäjän asevoimien ”sankareille”.

Koulujen historian oppikirjat väittävät, että Ukrainan valtiota ja kieltä ei ole olemassa, että Euromaidanin tapahtumat olivat lännen organisoima salaliitto ja että Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli välttämätöntä ”venäläisen sivilisaation” suojelemiseksi Kiovalta ja Natolta. 15–18-vuotiaille koululaisille kuuluu pakollisena aineena ”kotimaan turvallisuuden ja puolustuksen perusteet”, jossa väitetään, että vuonna 2014 Ukrainassa poltettiin kaikki venäjänkieliset kirjat.

Opettajia vastaan käytetään pakkotoimia, joihin kuuluvat sieppaukset, uhkailu, kiristys, vankeus, psyykkinen ja fyysinen väkivalta ja kidutus. Vanhempia pakotetaan siirtämään lapsensa venäläiskouluihin joko uhkaamalla vanhemmuuden riistämisellä tai muilla tavoin pelottelemalla. Human Rights Watch on saanut nämä tietonsa kyselytutkimuksilla Harkovan alueella sen vapauduttua Venäjän miehitysvallasta.

Yhtenä venäläistämistoimena Venäjä siirtää yhä lapsia pois Ukrainasta. Children of War -sivustolla on julkaistu 19 546:n Ukrainasta viedyn lapsen nimet. Todellinen määrä on todennäköisesti suurempi. Heitä on sijoitettu muun muassa moniin ortodoksikirkon laitoksiin, joissa he saavat uskonnollista kasvatusta ja militarisoidun patriotismin iskostusta.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan 2 219 lasta on viety Valko-Venäjälle. Lasten siirtäminen pois Venäjälle ja Valko-Venäjälle viittaa siihen, että venäläistäminen on kohdannut merkittävää vastarintaa miehitetyillä alueilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)