Korruptiota on esittänyt useimmin toisen yrityksen edustaja, kunnan tai valtion edustaja tai yksityishenkilö. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Yrittäjien mukaan Suomessa on korruptiota – eritoten rakennusalalla

Hieman alle kymmenen prosenttia yrittäjistä kertoo kohdanneensa korruptiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrittäjägallupiin vastanneista pk-yrittäjistä kahdeksan prosenttia kertoo havainneensa korruptiota eli vaikutusvallan väärinkäyttöä oman edun tavoittelemiseksi.

– Usein ajatellaan, että Suomi on vapaa korruptiosta. Kysely osoittaa, että tämä ei pidä paikkaansa. Tauti vaivaa täälläkin, joskaan ei kovin laajana, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Eniten korruptiota ovat kohdanneet yli kymmenen henkilöä työllistävät ja rakentamisen alalla toimivat. Alueellisesti eniten korruptiota ovat havainneet pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa toimivat yrittäjät sekä nuoret yrittäjät.

Viimeisen vuoden aikana mainitusta kahdeksasta prosentista on havainnut korruptiota kaksi kolmesta.

Korruptiota on esittänyt useimmin toisen yrityksen edustaja, kunnan tai valtion edustaja tai yksityishenkilö.

Harmaata taloutta on havainnut pk-yrittäjistä 11 prosenttia. Eniten havaintoja on toimialoista rakentamisesta (17 %) ja alueellisesti Pohjois-Suomesta (16 %).

– Korruptiosta vapaa oikeusvaltio on hyvän yrittäjyysyhteiskunnan keskeinen ominaisuus. Siksi on tärkeä ponnistella korruption ja kilpailua haittaavaan harmaan talouden kitkemiseksi, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

– Lisäksi voi olla rakenteellista korruptiota, jota voi olla vaikeampi havaita. Se voi näkyä esimerkiksi siinä, että suositaan joitakin toisten kustannuksella.

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 154 pk-yritysten edustajaa 25.9.−1.10.2024.  Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)