Ensimmäiset siirtolaiset on viety Albaniaan vastaanottokeskukseen niin kutsutussa Albanian-mallissa, jossa EU:n alueelle pyrkiviä turvapaikanhakijoita sijoitetaan EU:n ulkopuolelle.
Radio Free Europen mukaan Italian laivaston alus saapui Albaniaan tänään ja toi 16 kansainväliseltä merialueelta pelastettua siirtolaista. He ovat kaikki miehiä ja kotoisin Bangladeshista ja Egyptistä. Heidän veneensä oli lähtenyt Libyasta määränpäänään Italialle kuuluva Lampedusan saari.
Italia ja Albania solmivat kiistellyn siirtolaissopimuksen viime vuoden marraskuussa. Siinä Albania ottaa vastaan kansainväliseltä merialueelta kyytiin poimittuja ja Italian pelastusvastuulle kuuluvia turvapaikanhakijoita, ja sijoittaa heidät kahteen keskukseen odottamaan hakemuksensa ratkaisua.
Keskuksissa on italialainen henkilöstö ja ne toimivat Italian alaisuudessa. Siirtolaisilla säilyy oikeus hakea turvapaikkaa EU:sta ja tuomari kuulee heitä videon välityksellä Roomasta.
Mallissa kaavaillaan, että jopa 36000 siirtolaista vuodessa voisi kulkea keskusten kautta. Tarkoitus on helpottaa muuttoliikeongelmaa, jossa sadat tuhannet siirtolaiset pyrkivät unionin alueelle Pohjois-Afrikasta lähtevillä veneillä.
Albania puolestaan toivoo, että malli toisi etua sen liittymispyrkimyksissä EU:hun, kun maa tarjoaa unionille apuaan yhdessä sen kiperimmässä ongelmassa.
Mallin kriitikot ovat huomauttaneet, että turvapaikkahakemusten käsittelyprosessi on pitkä ja hakijoiden kotimaat eivät välttämättä ota heitä enää takaisin. Ne, jotka eivät saa virallista statusta, voivat ”vuotaa” ulos vastaanottokeskuksista ja päätyä asumaan laittomasti ja viranomaisten ulottumattomissa ympäri Eurooppaa.
Radio Free Europen mukaan jotkut ovat kyseenalaistaneet myös sitä, saako malli todellista muutosta aikaan tilanteessa, jossa Italiaan saapui viime vuonna 160000 siirtolaista. Pelkästään muutaman viime päivän aikana Italiaan on tullut veneillä yli 1600 turvapaikanhakijaa.