Itä-Helsinki nousi asumistukitaktikoinnin kärkeen. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Tällä alueella kikkaillaan eniten asumistuella

Leikkaus tulee voimaan seuraavassa tuen tason tarkastuksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsolan mukaan eduskunnan päättämät asumistuen leikkaukset iskevät voimakkaasti varsinkin helsinkiläisiin.

– Helsinkiläisille tuensaajille tehdään vastaavat leikkaukset kuin muillekin, mutta sen lisäksi samalla poistettiin helsinkiläisiltä oikeus saada muita pääkaupunkiseutulaisia korkeampaa asumistukea, Metsola kirjoittaa Vuokraturvan blogissa.

Asumistuki pienenee seuraavan vuositarkistuksen yhteydessä.

– Tämä antaa monelle mahdollisuuden taktikointiin, jossa vanhat avokätiset tuet asutaan loppuun ennen asunnon vaihtamista. Vaikka taktikointi on näkynyt eniten Helsingissä, jossa muutoksetkin ovat suurimpia, selvää taktikointia näkyy myös Vantaalla, Espoossa ja Tampereella sekä tietyissä Turun lähiöissä, Metsola kertoo.

Tiedot perustuvat Vuokraturvan seuraamiin tilastoihin.

–  Tieto tuensaajien taktikoivasta käytöksestä perustuu siihen, että olemassa olevia vuokrasopimuksia irtisanottiin loppukevään ja kesän aikana poikkeuksellisen vähän, eräillä asumistuen muutosten kannalta erityisen keskeisillä alueilla jopa puolet aiempia vuosia vähemmän, Metsola kertoo.

– Yleistä asumistukea saavien muutot vähenivät siis dramaattisesti huhtikuun alusta, koska siinä vaiheessa yli 90 prosenttia tuensaajista olisi hävinnyt merkittävästi asumistuessa tai menettäneet tuen kokonaan, jos he olisivat vaihtaneet vuokra-asuntoa. Tällöin uuden asunnon tuki olisi mennyt uuden systeemin mukaan

Kikkailua on esiintynyt valtakunnallisesti kirkkaasti eniten Itä-Helsingissä.

– Selitys onnistuneeseen taktikointiin saattaa löytyä Kelan helppokäyttöisestä laskurista, jolla voi laskea muuton vaikutuksen omaan asumistukeen. Laskuri konkretisoi miten dramaattisia seurauksia asumistukeen on, jos vanhan avokätisemmän tuen katkaisee muuttamalla ennen kuin vanha tuki joka tapauksessa päättyy, Metsola kertoo.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)