Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Julianne Smith Helsingissä 9. toukokuuta 2023. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Nato-lähettiläs: USA:lla ei ole vielä suunnitelmia kutsua Ukrainaa liittoon

Volodymyr Zelenskyin viiden kohdan voittosuunnitelman kärjessä on Ukrainan Nato-kutsu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Julianne Smith sanoo, että hänen mielestään Naton kanta tähän on hyvin selvä.

– Totesimme tänä kesänä 75-vuotisjuhlahuippukokouksessa, että Ukraina on peruuttamattomalla tiellä kohti jäsenyyttä ja että Ukrainasta tulee allianssin jäsen. Emme ole siinä vaiheessa, jossa liitto keskusteleisi kutsusta lyhyellä aikavälillä, Smith sanoi ennen Naton puolustusministerien kokousta Brysselissa kertoo The Kyiv Independent viitaten Voice of Americaan.

– Mutta, kuten aina, jatkamme keskusteluja ystäviemme kanssa Ukrainassa siitä, kuinka he voivat siirtyä kohti allianssia, Smith lisäsi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin viiden kohdan voittosuunnitelman kärjessä on Ukrainan Nato-kutsu.

– Jos suunnitelmaa tuetaan, voimme lopettaa sodan viimeistään ensi vuonna, Zelenskyi sanoi Ukrainan parlamentissa asevoimien ylipäällikkö Oleksandr Syrskyin, sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanovin ja länsimaisten diplomaattien läsnäollessa tiistaina.

Kiova jätti liittymishakemuksensa syyskuussa 2022, ja Nato vahvisti viime heinäkuussa Ukrainan ”peruuttamattoman tien kohti täyttä euroatlanttista integraatiota, mukaan lukien Nato-jäsenyys”.

Ukraina ei ole kuitenkaan saanut mitään lopullisia tietoja tulevasta liittymisestään.

Kyiv Independentin saamien tietojen mukaan Kiova oli suunnitellut hakevansa Nato-jäsenyyttä kuukausien, ei vuosien, päästä.

Financial Times uutisoi 1. lokakuuta nimettömään länsimaiseen virkailijaan viitaten, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saattaa suostua edistämään Ukrainan Nato-jäsenyyttä ennen kuin hän jättää viransa tammikuussa. On epäselvää, viittaavatko Smithin kommentit Bidenin hallinnon mahdolliseen politiikkamuutokseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)