Harjoittelua kuntosalilla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuntosaleilla yhä enemmän painoja, vähemmän juoksumattoa

Voimaharjoittelu on syrjäyttämästä aerobista treeniä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Laihdutuslääkkeiden käyttö kasvaa kohisten ja niiden suosio tulee muuttamaan kuntosalitreenaamista myös Suomessa, uskoo kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi.

Hänen mukaansa jo nyt nähdään ulkomailla trendiä, jossa voimaharjoittelu syrjäyttää aerobista treeniä laihdutuslääkkeiden käyttäjien keskuudessa. Kuntosaleilla painot ovat entistä kovemmassa käytössä, kun taas juoksumattojen ja muiden perinteisesti painonpudottajien suosiossa olleiden välineiden suosio hiipuu. Muutos tulee näkymään myös Suomessa.

Kela tiedotti viime viikolla laihdutukseen tähtäävien lääkkeiden suosion kasvusta ja että vuosina 2019–2023 lihavuuslääkkeiden kustannukset nousivat 1,7 miljoonasta eurosta 44,3 miljoonaan euroon.

Kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Riihijärvi näkee, että tällä kehityksellä tulevaisuudessa liikunnan ”käyttötarve” tulee olemaan muutoksessa etenkin laihdutuslääkkeitä käyttävien painonpudottajien keskuudessa: lihaskuntoharjoittelun suosio lähtee yhä laajempaan kasvuun, kun liikuntaa ei ajatella yksistään laihdutuksen vaan terveyden edistämisen ja kehon suorituskyvyn parantamisen välineenä.

– Tutkimukset korostavat, että voimaharjoittelu on hyödyllinen lisä lääkkeiden avulla saavutettavaan painonpudotukseen muun muassa lihasmassan säilyttämisen, kehonkoostumuksen parantamisen, metabolisen terveyden ja ylipäätään fyysisen suorituskyvyn ja hyvinvoinnin näkökulmasta, Johanna Riihijärvi toteaa tiedotteessa.

– Yhdysvalloissa on jo nähty tilanne, jossa kuntosaleilla cardio-laitteiden käyttö treenivälineenä hiipuu ja halukkuus treenata voimaa ja lihasmassaa ja käyttää enemmän vapaita painoja laitetreenin ohella nousee. Toki heidän kulttuurissaan ulkona juokseminen tai pyöräily on Suomea harvinaisempaa, mutta en näe syytä miksi tämä kehitys ei rantaudu myös meille. Itse asiassa tämä on jo ollut näkyvää viime vuosien aikana, toimitusjohtaja jatkaa.

Laihdutuslääkkeet jakavat mielipiteitä, mutta Riihijärvi näkee niissä potentiaalia oikein käytettynä.

– Ne auttavat jo miljoonia ihmisiä ja ovat yhä tutkitumpi ja hyväksytympi tapa hoitaa merkittävää ylipainoa. On tärkeä huomioida, että ilman lihaskuntoharjoittelun tukea painonpudotus, lääkkeillä tai ilman, johtaa tutkitusti yleensä aina myös lihasmassan menettämiseen. Lihasmassan menettämisellä on vaikutusta terveyteen ja osaltaan myös kehon muotoon, mikä joskus voi tulla yllätyksenä. Nimenomaan terveyden vuoksi lihaskuntoharjoittelu on tärkeässä roolissa myös laihdutuslääkkeiden käyttäjillä, vaikka vaakalukema pienenee myös ilman liikuntaa.

Riihijärvi uskoo, että voimistuva suunnanmuutos aikuisiän lihaskuntoharjoitteluun tulee myös näkymään Suomen kansanterveydessä.

– Lihaskunto on erittäin tärkeä osa sitä, kuinka hyvin voimme nyt ja tulevaisuudessa kehon painosta riippumatta. Pohjaa tulevaisuuden lihaskunnolle tehdään tänään, jokaisessa tehdyssä treenissä. Mikäli laihdutuslääkkeet ohjaavat niitä oikeasti tarvitsevia myös terveellisen lihasmassan ja -voiman turvaamiseen ja toimivat starttina entistä terveellisempien elintapojen omaksumiseen, mielestäni se on vain hyvä asia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)