Ylivoimaisesti suurin syy häätöihin ovat vuokrarästit. LEHTIKUVA/EVELIINA MUSTONEN

Monen asukkaan häädön voisi estää varhaisella puuttumisella

Häädöt ovat tilastojen mukaan kasvaneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isännöintiliitossa ilmiö on huomattu ja etsitty ratkaisuja, jotta häädöiltä voitaisiin välttyä. Yksi hyväksi havaittu keino on nopea puuttuminen vuokrarästeihin, jolla säästetään sekä rahaa että vähennetään inhimillistä kärsimystä. Ylivoimaisesti suurin syy häätöihin ovat vuokrarästit.

Isännöintiliiton mukaan heikko taloustilanne yhdessä hallituksen säästöjen kanssa näkyvät jo kentällä vuokrarästien kasvuna sekä häätöinä. Nopea puuttuminen vuokrarästeihin säästää sekä rahaa että inhimillistä kärsimystä.

Liitto toivoo entistä parempaa viranomaisyhteistyötä ja moniammatillista tukea asukkaille, jotta häätöjä voitaisiin ennaltaehkäistä.

– Usein isännöinnissä herää huoli asukkaasta, jos vuokra on maksamatta, asukkaaseen ei saada yhteyttä tai naapurit ottavat yhteyttä isännöitsijään, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.

– Liian usein esimerkiksi huoli-ilmoituksen tehtyään isännöitsijä ei saa tietoa asukkaan tilanteesta, ja onko hän saamassa tarvitsemaansa apua. Tämän vuoksi olisi kaikkien etu, jos viranomaistyötä voitaisiin tehdä yhdessä isännöinnin kanssa tieto kulkisi viranomaisten ja isännöinnin välillä nykyistä paremmin, Rintamo jatkaa.

Hänen mukaansa häätö ei ole koskaan hetkessä tapahtuva asia.

– Häätö on pitkä prosessi, joka työllistää ja kuormittaa niin isännöintiä, talon muita asukkaita ja on asukkaalle itselleen tietysti suuri tragedia. Tämän vuoksi kaikki, mitä isännöinnissä voidaan, pyritään tekemään asukkaan auttamiseksi, sanoo Rintamo.

Nopea puuttuminen vuokrarästeihin hyvä keino katkaista kierre

Isännöinnin mukaan nopea puuttuminen jo ensimmäiseen vuokrarästiin, on yksi keino ehkäistä häätöjä. Mitä enemmän velkaa kertyy, sitä vaikeampi sitä on enää kuroa kiinni.

– Meillä Espoon Asunnoilla on todettu hyväksi keinoksi, että vuokrarästeihin puututaan heti ja ollaan yhteydessä asukkaaseen. Näin vuokravelka ei pääse kasvamaan ja usein päästään ratkomaan juurisyytä velkojen takana, kertoo Espoon Asuntojen sosiaalinen isännöitsijä Kati Mantila.

– Espoon Asunnoilla on muun isännöintitoimen lisäksi töissä neljä asumisneuvojaa ja yksisosiaalinen isännöitsijä, jotka pyrkivät ratkomaan yhdessä asukkaan kanssa haasteita, olivat ne sitten taloudellisia tai sosiaalisia. Usein ongelmat nivoutuvat yhteen ja kun löydetään sopiva ratkaisu, helpottuu moni muukin asia. Parhaassa tapauksessa näillä toimilla saadaan velkakierre katkaistua ja häätö estettyä, sanoo Mantila.

Isännöintialalla ollaan huolestuneita ilmiöstä, jossa asukas muuttaa taloon, mutta asumisen pakollisiin menoihin ei ole varauduttu.

– Tämä on kasvussa, että nuori muuttaa omaan asuntoonsa, mutta vuokranmaksu ei ala ollenkaan. Tästä syntyy heti jo alussa nuorelle velkaa ja velkaantuminen helposti toistuu, jolloin tilanne vain pahenee. Moni asukas tarvitsisi enemmän taloustaitoja, toteaa Mantila.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)