Poliisit päivystivät torstaina kirkon pihalla. / UKRAINAN POLIISI

Kirkkoriita kärjistyy: Sata naamiomiestä valtasi katedraalin

Ukrainassa toimivien ortodoksikirkkojen välit ovat äärimmäisen tulehtuneet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tšerkasyssa naamioituneet miehet valtasivat katedraalin keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Ukrainassa toimii kaksi ortodoksista kirkkoa, joista toinen kuuluu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen ja toinen ei.

Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia, sekä Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluva kirkko on nimeltään Ukrainan ortodoksinen kirkko eli UOK (Українська православна церква) ja Ekumeenisen patriarkan johdossa toimiva kirkko on Ortodoksinen kirkko Ukrainassa eli OKU (Православна церква України).

Pyhän Mikaelin katedraali Tšerkasyssa on suurin kirkko, joka on tai oli UOK:n eli Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluvan ortodoksikirkon hallussa. Ainakin venäläinen Kommersant-lehti kertoo uutisessaan, että naamioituneet valtaajat ovat OKU:n eli Ekumeenisen patriarkan johdossa toimivan kirkon edustajia.

– He valtaavat katedraalin! Tulkaa, jos voitte, kirjoitti hätääntynyt Tšerkasski Blagovestnik –Telegram-kanava aamuyöstä torstaina.

Noin tuntia myöhemmin kanava kertoi, että noin sata naamioitunutta valtaajaa oli heittänyt öisessä jumalanpalveluksessa olleen kirkkoväen ulos, estäneet heitä kuvaamasta ja rikkoneet valvontakamerat.

Paikalta ja ulkopuolelta kuvattujen videoiden perusteella alueella sattui useampikin käsikähmä ja erilaista tönimistä, kun kirkkoväki kiihtyi siitä että valtaajat estivät heitä pääsemästä kirkkoonsa.

Ukrainassa toimivien kirkkojen välinen kuilu on syvä ja välit tulehtuneet. Syynä on Putinin hallinnon toiminta Ukrainassa, Krimin valtaaminen vuonna 2014 ja Moskovan patriarkan Kirillin osallisuus Venäjän sotatoimien tukemisessa. Jo syksyllä 2014 Kiovan patriarkka Filaret julkaisi lausunnon, jossa arvioi, että Putiniin ”on mennyt saatana”. Vuonna 2018 Ukraina ryhtyi luomaan itsenäistä ortodoksista kirkkoa, joka sekin halkesi vielä kahtia. Toinen osa, UOK, jäi Moskovan patriarkaatin alaisuuteen ja vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssota aiheutti Ekumeenisen patriarkan johdossa toimivan OKU:n perustamisen. OKU on kirkoista isänmaallisempi.

Vaikka myös UOK on pääsääntöisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssodan ja pyrkinyt irtautumaan Venäjän ortodoksikirkosta, ei Moskovan patriarkaatti ole juuri korvaansa lotkauttanut. Venäjän ortodoksikirkon ulkosuhteista vastaava Vakhtang Kipshidze on verrannut Ukrainan OKU:a parodiauskonto pastafarismiin, jossa palvotaan lentävää spagettihirviötä.

Elokuussa 2024 Ukrainan parlamentti hyväksyi lain, jolla kiellettiin uskonnolliset järjestöt jotka pitävät yllä yhteyksiä Venäjään. UOK on pyrkinyt katkaisemaan välinsä Venäjän ortodoksikirkkoon, mutta ilmeisesti torstain kirkkovaltauksella on yhteyksiä kokemukseen siitä että UOK olisi ”epäisänmaallinen”. Kirkonvaltaus on omiaan heijastelemaan, mutta myös pahentamaan Ukrainan kirkkojen keskinäisiä jännitteitä.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan valtauksesta tutkintanimikkeellä huliganismi.

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)