Viimeisen 15 vuoden aikana avaruuteen laukaistujen rakettien määrä on lähes kolminkertaistunut ja maata kiertävien satelliittien määrä kymmenkertaistunut.
Myös ilmakehään putoavan avaruusromun määrä on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Satoja tonneja romua höyrystyy ilmakehässä joka vuosi.
Kansainvälinen televiestintäliitto on saanut hakemuksia miljoonasta satelliitista, joista 100 000:n arvioidaan kiertävän maata vuosikymmenen loppuun mennessä. Niistä suurin osa kuuluu SpaceX:n Starlinkille. Siihen mennessä ilmakehässä palaa yli 3 000 tonnia avaruusromua vuosittain.
Useimmat raketit tuottavat nokea, joka voi nostaa yläilmakehän lämpötilaa. Palavat satelliitit tuottavat alumiinioksideja. Kumpikin päästötyyppi voi myös tuhota otsonia. Islannin yliopiston tutkijan Sierra Solter-Huntin tutkimuksen mukaan tuhoutuneiden satelliittien jättämä sähköä johtava pöly voi vaikuttaa Maan magneettikenttään.
Jo nyt avaruusromun luoma pölymassa on suurempi kuin maan magneettikentän vangitsemien avaruuspölyn hiukkasten massa Van Allenin vyöhykkeillä, jotka sijaitsevat 6 000–12 000 kilometrin korkeudessa. Avaruusromun pöly kertyy 60–80 kilometrin korkeuteen. Solter-Huntin mukaan pölyn aiheuttamat häiriöt voivat synnyttää reikiä magneettikenttään, jolloin haitallinen kosminen säteily pääsisi Maan pinnalle asti.
Vaikutukset otsonikerrokselle ovat selvemmin osoitettavissa oleva uhka. Tutkijoiden mukaan avaruusromun pienimmät hiukkaset ja rakettien tuottama noki jäävät ilmakehään ikuisesti tai putoavat alas hyvin hitaasti. Rakettien laukaisujen ja satelliittien määrän kasvaessa hiukkasten pitoisuus kasvaa todennäköisesti jyrkästi.