Noora Fagerström eduskunnassa keväällä 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Englanninkielinen yo-tutkinto parantaa kansanedustajan mukaan Suomen vetovoimaa

Työvoimakilpailun vuoksi palveluja englannin kielellä pitää vahvistaa, sanoo Noora Fagerström.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi kansainvälistyy ja englanninkielisen koulutuksen kysyntä lisääntyy. Kansanedustaja Noora Fagerström (kok.) on tyytyväinen siihen, että pian Suomessa on mahdollisuus käydä koulua ja suorittaa ylioppilastutkinto englanniksi.

Suomen väestörakenteella osaajapulaa ei ratkaista ilman koulutus- ja työperäistä maahanmuuttoa. Näistä osaajista kilpailee moni muukin maa ikääntyvässä Euroopassa.

– Englanninkielinen ylioppilastutkinto on konkreettinen vetovoimatekijä, joka auttaa saamaan Suomeen kansainvälisiä osaajia perheineen. Pärjätäksemme kilpailussa osaavasta työvoimasta, meidän on vahvistettava englanninkielisten julkisten palveluiden ja koulutuksen saatavuutta, Fagerström sanoo tiedotteessa.

Fagerströmin mukaan kyse ei ole pelkästään siitä, miten maahanmuuton prosessit toimivat ja miten työelämässä vastaanotetaan nämä tulijat, vaan myös palveluista heidän perheilleen. Yksi keskeinen ratkaisu onkin lisätä englanninkielisten koulutuspolkujen tarjontaa.

– Perheiden tehdessä päätöstä uudesta kotimaasta ovat lasten koulutusmahdollisuudet keskeisessä asemassa. Suomalaista koulutusjärjestelmää tuleekin kehittää houkuttelevaksi kansainvälisten osaajien silmissä. Tältä osin lukiokoulutuksen ja ylioppilastutkinnon merkitys on keskeinen, Fagerström toteaa.

Englanninkielinen ylioppilastutkinto mahdollistaa koulutukseen osallistumisen nykyistä paremmin maassa asuvalle vieraskieliselle väestölle ja paluumuuttajille. Suomi tarvitsee osaavaa työväkeä, eikä ketään korkeakoulukelpoiseksi pyrkivää kannata rajata ulkopuolelle.

– Pelkkä yo-tutkinto ei kuitenkaan riitä. Sen rinnalla on kiinnitettävä huomiota myös korkeakoulujen opetustarjontaan, jotta opintojatkumo olisi joustava ja saumaton myös lukiosta eteenpäin.

– Samalla tulee panostaa vieraskielisten nuorten mahdollisuuteen opetella kotimaista kieltä. Se on edellytys integroitumiselle suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään, Fagerström lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)