Yhteistyö Suomen ja Ukrainan välillä on toimivaa, totesivat pääministerit Denys Smyhal ja Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kuvakaappaus / valtioneuvoston videopalvelu

Ukrainan jälleenrakentamisen hinta 486 miljardia dollaria – ”Suomi on yksi avainkumppaneista”

Suomi lähettää Ukrainaan 11 apupakettia talvesta selviämiseen, Petteri Orpo kertoi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja Ukrainan pääministeri Denys Smyhal ovat tavanneet Helsingissä. Kyseessä on Smyhalin ensivierailu Suomeen pääministerin roolissa.

– Suomi on todellinen Ukrainan ystävä, Smyhal sanoi tiedotustilaisuudessa ja kiitteli useaan otteeseen Suomea tuesta ja yhteensä 3,2 miljardin euron avusta sekä koko Euroopan turvallisuustilanteen parantamisesta.

Pääministerit ovat keskustelleet Ukrainan tukitarpeista ja Suomen tuesta Ukrainalle, Ukrainan euroatlanttisesta integraatiosta sekä Ukrainan rauhanaloitteen toimeenpanosta.

Asialistalla oli myös Ukrainan jälleenrakennus, jonka tiimoilta on tavattu suomalaisia yritysedustajia.

Smyhalin mukaan Suomi tulee olemaan yksi Ukrainan jälleenrakentamisen avainkumppaneista ja Suomi on jo valmistellut kattavaa suunnitelmaa osallistuakseen. Smyhal totesi, että jälleenrakennuksen hintalappu on valtava, 486 miljardia dollaria.

– Pääosan näistä varoista tulisi olla Venäjän jäädytettyjä varoja. Olen kiitollinen Suomen aktiivisesta lähestymistavasta tähän, Smyhal sanoi.

Hänen mukaansa Ukraina arvostaa myös Suomen erityisosaamista väestönsuojista, ja yhteistyö ukrainalaissiviilien suojelemiseksi maiden välillä on merkittävää.

Orpon mukaan Suomi on valmistautunut lähettämään Ukrainaan lähikuukausina 11 apupakettia, joilla tuetaan maan varautumista tulevaan talveen. Venäjä on pommituksillaan aiheuttanut huomattavia vaurioita maan energiainfrastruktuuriin.

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kuinka realistisena hän pitää presidentti Volodymyr Zelenskyin voitonsuunnitelmaa, jonka tämä eilen esitteli EU-johtajille. Orpo sanoi pitävänsä voitonsuunnitelmaa hyvin tärkeänä.

– Minä näen sen suunnitelmana tehdä Ukrainan asemasta vahvempi neuvotteluihin, Orpo vastasi.

Orpon mukaan Ukrainan tulee olla vahvempi sotilaallisesti ja vahvempi osana liittoumaa, siksi myös polku lopulta Nato- ja EU-jäsenyyksiin on ratkaiseva.

– Venäjä uskoo vain voimaa, Orpo totesi.

Smyhal sanoi, että voitonsuunnitelma ja rauhanaloite, jonka ympäristöturvallisuutta koskevaa alakohtaa käsitellään Suomessa huomenna, liittyvät saumattomasti toisiinsa.

– Ei ole kahta erillistä suunnitelmaa vaan kaksi dokumenttia. (–) Kumpikaan ei toimi ilman toista, Smyhal korosti.

– Rauhanaloite pitää hyväksyä jokaisessa YK-maassa ja Ukrainassa, hän jatkoi ja sanoi, että sen jälkeen Ukrainan tuo rauhansuunnitelman neuvottelupöytään.

Smyhal myös totesi, että voitonsuunnitelma on tärkeä, jotta sota voisi loppua.

– Tällä hetkellä Venäjä ei halua tulla neuvottelupöytään. Omasta mielestään he ovat voitolla, eivätkä heitä huvita neuvottelut.

Pääministeri Smyhalin mukana vierailulla on muun muassa Ukrainan ympäristöministeri Svitlana Hrynchuk ja terveysministeri Viktor Liashko. Suomi ja Ukraina allekirjoittivat sopimuksen kahdenvälisestä terveydenhuoltosektorin yhteistyöstä.

Terveydenhuoltosektorin yhteistyön konkreettinen valmistelu käynnistyy sopimuksen solmimisen jälkeen. Yhteistyö on kahdensuuntaista. Suomella on paljon annettavaa Ukrainalle, mutta myös opittavaa etenkin varautumisessa ja siinä, miten terveyssektori pidetään toimivana kriisioloissa.

Suomi isännöi Ukrainan pyynnöstä rauhanaloitteen ympäristöturvallisuutta koskevan alakohdan kokouksen lauantaina 19. lokakuuta. Kokouksen avaavat pääministerit Orpo ja Smyhal, ja sitä puheenjohtavat ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) ja Ukrainan ympäristöministeri Hrynchukin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)