Myös kuvassa esiintyvien telavaunujen kaltaisia kulkuvälineitä on kadonnut. Kuvituskuva. / FÖRSVARSMAKTEN

Kymmeniä sotilasajoneuvoja kadonnut Ruotsissa

Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys sotkeentui korruptiojuttuun syksyllä 2023. Kukaan ei tiedä, onko tavaraa kadonnut vielä senkin jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin puolustusvoimilta on kadoksissa ainakin 70 sotilasajoneuvoa ja noin 50 aggregaattia ja generaattoria. Kalusto on kadonnut Ruotsin eteläiseltä maanpuolustusalueelta, kertoo Sydsvenskan.

Mihin tällainen määrä tavaraa voi kadota, ihmetteli lehdelle torstaina eteläisen maanpuolustusalueen tiedottaja Jan Bohman.

Samaa seutua Ystadin lähellä vaivasi vuoden 2023 loppupuolella skandaali, kun kävi ilmi että Ruotsin puolustusvoimien tarvikkeita oli jäänyt omille teilleen sen jälkeen kun niitä oli käyttänyt Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys. Yhtä tapauksessa epäillyistä epäiltiin pian myös lahjusten hankkimisesta seudulla toimineelta vartiointiliikkeeltä, kertoi Ruotsin televisio tammikuussa.

Ruotsin puolustusvoimat sai kuitenkin palautettua Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä kateissa olleet ajoneuvot, tavarat ja tarvikkeet. Sydsvenskan kertoo nyt, että selittämättömästä syystä tavaraa palautettiin enemmän kuin mille on käyttöä.

Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys sai runsaasti varautumistarvikkeita. Heidän varastonaan toiminut vanha sokeritehdas oli lattiasta kattoon täynnä. Syksyllä 2023 kävi ilmi, että järjestön jo pois potkittu jäsen oli Ruotsin puolustusvoimien kanssa tehdyn materiaalisopimuksen vastaisesti lähettänyt useita sotilasambulansseja Ukrainaan. Sopimukset määrittävät, että materiaalia ei saa myydä tai lahjoittaa, mutta jäsen oli väärentänyt sopimusasiakirjoissa olleet allekirjoitukset.

Sydsvenskanin mukaan sokeritehtaalle on murtauduttu useasti, ja siellä sijaitsevaa kalustoa on myös tärvelty. Eteläisen maanpuolustusalueen inventaarion mukaan puuttuvien ajoneuvojen joukossa on useita mönkijöitä, kuorma-autoja, ambulansseja, noin 50 generaattoria ja aggregaattia sekä partiointiveneitä.

Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys on erotettu Ruotsin valtakunnallisesta vapaaehtoisen maanpuolustuksen verkostosta ja on siirretty syrjään varautumissuunnitelmista, joissa se on aiemmin ollut mukana. Kalustoa ja tarvikkeita on siirretty takaisin Ruotsin puolustusvoimien haltuun, ja osa on siirretty Ystadin kunnan omaisuudeksi. Kunnan varautumisessa on nyt kuitenkin puutteita, kun kalustoa ja tarvikkeita ei olekaan odotettua määrää.

Miten vapaaehtoinen maanpuolustusyhdistys on voinut kadottaa sellaisen määrän tavaraa ilman, että kukaan huomaa? Samaa kysyy Sydvenskanin artikkelissa eteläisen maanpuolustusalueen tiedottaja Jan Bohman. Siinä on peiliin katsomisen paikka myös Ruotsin puolustusvoimilla, Bohman myöntää.

Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys on vaihtanut nimensä ja yrittää korjata tapahtuneen jälkiä. Sen uuden hallituksen edustaja sanoo kuitenkin, että 70 ajoneuvon katoaminen ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

– Ei siellä ole voinut olla seitsemääkymmentä ajoneuvoa, sanoo yhdistyksen hallitukseen keväällä tullut Björn Hårstedt.

– Tuo on puhdasta fantasiaa.

Yhdistys joutui luovuttamaan pois avaimet sokeritehtaan kiinteistöön väärinkäytösepäilyjen tultua ilmi viime syksynä. Hårstedt ei tiedä, kuka olisi vakuuttanut, ettei varastolta ole kadonnut mitään sen jälkeen. Osa on voinut kadota ennen syksyä, osa syksyn jälkeen.

Maanpuolustusalueen tiedottaja Bohmanin tietojen mukaan Ystadin maanpuolustuskoulutusyhdistys on myös myynyt kalustoa. Osa tästä kalustosta on jo romutettu, osa on myyty yksityisille.

Paljon kuitenkin puuttuu edelleen. Jatkosta päättää eteläisen maanpuolustuspiirin lakiosasto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)