Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ben Zyskowicz: Tätä A-studio ei onnistunut kertomaan turvapaikanhausta

Edustajakonkari ihmettelee keskustelua kiistellystä sopimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ihmettelee Verkkouutisten BenTV:ssä turvapaikanhausta vellovaa keskustelua.

Puolan pääministeri Donald Tusk ilmoitti viime lauantaina, että turvapaikanhaku Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla keskeytetään tilapäisesti turvallisuussyistä. Zyskowicz muistuttaa, että Tusk vetosi Suomen vastaavaan päätökseen asiasta ilmoittaessaan.

– Nyt jotkut lianderssonit sanovat, että mehän varoitimme tästä, Zyskowicz toteaa.

– Minä sanon, että erinomainen asia, että Puolakin ottaa käyttöön sellaiset lailliset välineet, joilla se yrittää estää Venäjää ja Valko-Venäjää käyttämättömästi häikäilemättömästi hyväksi Euroopan pakolaissopimuksia, hän jatkaa.

Turvapaikanhakua käsiteltiin myös kuluvalla viikolla Ylen A-Studiossa, jossa esillä oli Italian ja Albanian välinen pakolaissopimus.

Sopimuksen mukaan Albania ottaa jatkossa vastaan Välimeren yli Italiaan pyrkiviä siirtolaisia. Turvapaikkahakemukset käsitellään Albaniassa, ja hakija Italiaan vasta hakemuksen hyväksymisen jälkeen.

Zyskowiczin mukaan asian käsittely jäi kuitenkin A-studiossa puutteelliseksi.

– A-studio ei onnistunut kertomaan, mikä tässä Italian ratkaisussa on se homman clue, miksi näin toimitaan, Zyskowicz harmittelee.

Kokoomuskonkari näkee asian ytimen olevan siinä, että vain noin puolet Euroopasta kansainvälistä suojelua hakevista saa lopulta turvapaikan. Niistä, joille suojelua ei myönnetä, vain noin viidesosa onnistutaan palauttamaan takaisin lähtömaihinsa.

Neljää viideosaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ei siis onnistuta palauttamaan pois Euroopasta, vaan he jäävät mantereelle laittomasti.

– Tätä tässä ratkaistaan, Zyskowicz linjaa.

– Kun se turvapaikkaprosessi on Albaniassa, ja kun se hylkäävä päätös, jonka italialaiset tekevät, tulee siellä Albaniassa, niin nämä hylkäävän päätökset saaneet eivät olekaan Italiassa ja muualla Euroopassa, jonne he voisivat laittomasti jäädä, Zyskowicz kertoo.

Tällöin myös kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen on Zyskowiczin mukaan huomattavasti helpompaa.

– Tämä on koko homman tärkein juttu, ja tätä semmoisen 30 minuutin A-studio ei onnistunut katsojille kertomaan. Aikamoinen epäonnistuminen, Zyskowicz harmittelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)