Elina Valtonen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Elina Valtonen: Raportti Venäjästä on kylmäävää luettavaa

Kansainvälisen yhteisön tulisi ulkoministerin mielestä olla huolissaan Venäjän ihmisoikeustilanteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

YK:n erityisraportoija Mariana Kaztarovan tuore raportti ihmisoikeuksien tilasta Venäjällä puhuu karua kieltä maan tilasta, arvioi ulkoministeri Elina Valtonen viestipalvelu X:ssä.

Raportin mukaan Venäjällä on rakenteellinen, valtiojohtoinen ihmisoikeusloukkauksien järjestelmä, jota hyödynnetään kansalaisyhteiskunnan, poikkeavien näkemysten ja poliittisen opposition tukahduttamiseksi. Valtionhallinto myös systemaattisesti ja täysin häikäilemättömästi alistaa omia kansalaisiaan eri tavoin.

Kuka tahansa voi minkä tahansa tekaistun perusteen johdosta tulla tuomituksi.

– Raportti on kylmäävää luettavaa, Valtonen sanoo.

Valtonen huomauttaa, että omien kansalaisten alistaminen ja ihmisoikeuksien polkeminen on osaltaan keino luoda edellytykset hyökkäysodan jatkamiseksi Ukrainassa.

– Siksikin meidän kaikkien on oltava huolissamme tilanteesta ja tehtävä kaikkemme, jotta ihmisten vapaus ja ihmisoikeuksien tila Venäjällä paranisi, Valtonen linjaa.

Ulkoministerin mukaan vain yhteiskunta, joka perustuu ihmisten vapauteen ja heidän oikeuksiensa kunnioittamiseen, voi olla pitkällä aikavälillä kestävä. Tämä olisi syytä ymmärtää myös Venäjällä.

Valtonen muistuttaa myös, että Suomi on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä tukenut vahvasti erityisraportoija Katzarovan työtä. Kuluvalla viikolla neuvosto hyväksyi muun muassa Suomen ja kumppanimaiden esittämän päätöslauselman Venäjän vakavasta ihmisoikeustilanteesta.

Ulkoministeri arvioi Venäjän pysyvän päätöslauselman ansiosta ihmisoikeusneuvston asialistalla. Se mahdollistaa myös Kaztarovan työn jatkumisen.

– Se luo toivoa ja vaikutuskanavia venäläiselle vapautta kaipaavalle kansalaisyhteiskunnalle, Valtonen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)