Ruotsin vasemmistopuolue kamppailee antisemitismin kanssa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antisemitismi repii Ruotsin vasemmistoa – ”Kyse on syvemmästä ongelmasta”

Vasemmistopuolueen sisällä velloo ruotsinjuutalaisten edustajan mukaan juutalaisvastaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin vasemmistopuolueessa vellova juutalaisvastaisuus on noussut valokeilaan ruotsinjuutalaisia edustavan Juutalaisten keskusneuvoston kiellettyä puolueen puheenjohtajaa Nooshi Dadgostaria ja muita puolueen edustajia osallistumasta muistotilaisuuteen. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Keskusneuvosto perustelee päätöstä sillä, että lukuisat puolueen jäsenet ovat esittäneet antisemitistisia näkemyksiä ja ylistäneet terrorijärjestöjä.

Kyse on neuvoston puheenjohtajan Aron Verständigin mukaan systemaattisesta ongelmasta.

– Vasemmistopuolueen sisällä antisemitismi ei ole vain yksittäisten ihmisten asia, vaan kyse on syvemmästä ongelmasta, Verständig sanoo.

Kuluvan vuoden aikana vasemmistopuolueen paikallispoliitikot ovat muun muassa kuvailleet itseään antisemitistisiksi, kehuneet terroristijärjestöjä ja syyttäneet medioita ”globaalin sionismin ajamisesta”. Puolueen jäsenet ovat levittäneet näkemyksiään sosiaalisessa mediassa ja Palestiinaa tukevissa mielenosoituksissa.

Kun näitä ihmisiä on sittemmin yritetty erottaa puolueesta, kokonaiset paikallisyhdistykset ovat asettuneet heidän puolelleen.

Kuluvalla viikolla paljastui, että palestiinalaisen PFLP-terrorijärjestön edustaja osallistui helmikuussa vasemmistopuolueen Angeredin paikallisyhdistyksen vuosikokoukseen. Yhdistyksen puheenjohtajaa Kristofer Lundbergia oli jo aiemmin esitetty erotettavaksi PFLP:tä ylistävien kommenttien johdosta.

Palestiinan vapautuksen kansanrintama eli PFLP on vuonna 1967 perustettu marxistis-leninistinen terrorijärjestö, joka muun muassa on osallistunut Hamasin rinnalla Israelin vastaiseen sotaan.

Syyskuun lopussa koko paikallisyhdistyksen hallitus erosi vastalauseena Lundbergin erottamissuunnitelmille. Verständig näkee tapauksen osoituksena siitä, että antisemitismi on suuri ongelma puolueen sisällä.

– [Antisemitistisiä] henkilöitä ei joko eroteta, tai useat henkilöt puolueen sisällä osoittavat tukensa heille, Verständig sanoo.

Hän toivookin, että puolue kävisi rakenteellisen keskustelun siitä, mikä on antisemitismiä ja mikä Israelin kritisointia. Hän muistuttaa myös, että antisemitismiongelma ei rajoitu vain vasemmistopuolueeseen – myös Ruotsidemokraateilla on hänen mukaansa ongelmia aiheen kanssa.

Dadgostarin mukaan vasemmistopuolue on kuitenkin reagoinut nopeasti ja päättävästi tapauksiin, joissa antisemitismiä on ilmennyt.

– Odotamme dialogia Juutalaisten keskusneuvoston kanssa ja lähetämme välittömästi kutsun neuvotteluihin, Dadgostar lupaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)