Ukrainalaislapsia on kidnapattu Venäjälle. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Näin Venäjä aivopesee kidnapattuja ukrainalaislapsia

Lapset halutaan integroida "venäläiseen maailmaan".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on ukrainalaisviranomaisten mukaan kidnapannut lähes 20 000 ukrainalaista lasta Venäjälle. Venäjällä lapsia yritetään aivopestä unohtamaan ukrainalaisuutensa sekä integroitumaan ”venäläiseen maailmaan”. Asiasta kertoo Ukrainan valtio-omisteinen United24-media.

Venäläisviranomaiset ovat avoimesti kertoneet tavoitteenaan olevan ”uudelleenkouluttaa” ukrainalaislapset. Ukrainalaisuudestaan kiinni pitävät lapset taas joutuvat tiukan valvonnan alle.

Yksi kidnapatuista lapsista on 16-vuotias Denys Kostev, joka vietiin vuonna 2022 venäläismiehityksen aikana hersonilaisesta orpokodista. Venäjä on perustellut orpokotien evakuointeja humanitäärisillä syillä.

Ennen kidnappausta Kostev julkaisi sosiaalisessa mediassa säännöllisesti ukrainalaisjoukkoja ylistäviä viestejä, haukkui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja kuunteli venäläisvastaista rap-musiikkia.

Hersonin evakuoinnin aikana Kostev vietiin Krimillä sijaitsevalle Druzhba-kesäleirille, jossa aivopesu alkoi.

– Joka aamu alkaa Venäjän kansallislaululla, ja joka viikko lasten täytyi kuunnella keskusteluja ”tärkeistä asioista”, kuten fiktiivistä historiaa siitä, miten Herson oli aina venäläinen [kaupunki] ja kuinka venäläiset vapauttivat sen, Ukrainan entinen lapsiasiainvaltuutettu Mykola Kuleba kertoo leiristä.

Vain muutama kuukausi kidnappauksen jälkeen Kostev esiteltiin Venäjän valtiollisessa mediassa. Eräällä videolla hän ylistää Venäjää.

– Haluan palvella asevoimissa. Olen valmis palvelemaan Venäjän federaatiota, Kostev sanoi videolla.

Kidnapattujen lasten palauttamista edistävä Save Ukraine -järjestö yritti saada yhteyttä Kosteviin, mutta hän on kieltäytyi tästä. Hän katkaisi yhteydet kaikkiin sukulaisiinsa, vaihtoi puhelinnumeronsa ja jatkoi Kremlin propagandan levittämistä.

Lopulta Kosteviin saatiin yhteys, ja hän pääsi palaamaan Ukrainaan.

– Hän on klassinen esimerkki siitä, mitä venäläiset voivat tehdä kehittyvälle lapselle, jolla ei ole ketään puolustamassa häntä, sanoo Save Ukrainen tiedottaja Olha Jerohina.

Jerohina kuitenkin huomauttaa, että venäläiset saattoivat vapauttaa Kostevin, jotta hän voisi jatkaa Venäjä-mielisten näkemysten levittämistä Ukrainassa. Kostevilla kesti lähes viisi kuukautta palata omaksi itsekseen Venäjältä paluun jälkeen.

Venäjä on kehittänyt aktiivisesti tapoja aivopestä ukrainalaislapsia jo sodan alusta lähtien. Vuonna 2022 maan opetusministeriö julkaisi oppaan ”konfliktien sekä ekstremismin ja terrorismin ilmentymisen estämisestä monikulttuurisessa opetusympäristössä”, jossa muun muassa listattiin ekstremistiseksi luokiteltuja sanontoja.

Oppaan mukaan huolestuttavia ilmaisuja ovat muun muassa ”Slava Ukraini” -huudahdus sekä puhe ”örkeistä”, ukrainalaisten käyttämä nimitys venäläissotilaista.

Samaan aikaan Venäjä on kerännyt tietokantoihinsa profiilit 85 prosentista miehitetyn alueen lapsista. Tietokantaa on käytetty muun muassa pidätyksiin tilanteissa, joissa nuori on tykännyt sosiaalisissa mediassa ukrainalaismielisistä viesteistä.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets sanoo Venäjän toimien olevan osa järjestelmällistä pyrkimystä tuhota ukrainalainen identiteetti miehitetyillä alueilla. Kuleba on samoilla linjoilla. Hän uskoo, että osaa ukrainalaislapsista ei välttämättä koskaan saada takaisin.

– Me olemme menettämässä nämä lapset. Monet heistä eivät koskaan tule takaisin, koska heidät kasvatetaan tällä myrkyllä, tällä kamalalla propagandalla. He ovat sille hyvin haavoittuvaisia, Kuleba harmittelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)