Vasemmistoliiton väistynyt puheenjohtaja, europarlamentaarikko Li Andersson. LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO

Li Andersson rajan laista: Vaarallisin kehityskulku, mitä itse olen nähnyt

Vasemmistoliiton väistyneen puheenjohtajan mukaan laki perustuu viholliskuvien luomiselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta väistynyt Li Andersson arvosteli jäähyväispuheessaan Suomen itärajaa koskevaa rajan lakia.

Puheessaan hän kuvaili, että rajan laki on yhteydessä demokratian kaventamiseen.

– Demokratian kaventaminen on aina aloitettu syrjityistä ja marginalisoiduista ryhmistä, niistä, joista on helppo rakentaa kuvaa ”ulkopuolisista” tai ”vihollisista”, Andersson sanoi puheessaan.

Hänen mukaansa rajan laki on esimerkki viholliskuvien luomisen käyttämisestä politiikassa.

– Rajalaki on esimerkki juuri siitä, miten viholliskuvien käyttö tekee poliittisesti mahdottomasta poliittisesti mahdollista. Se osoitti, miten nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä aggressiivisen naapurin pelko, yhdistettynä turvapaikanhakijoista rakennettuihin viholliskuviin, saa Suomen kaltaisen maan luopumaan kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteistaan, Andersson sanoi puheessaan.

– Ennakkotapauksena tämä on mielestäni vaarallisin kehityskulku, mitä itse olen nähnyt koko politiikassa oloni aikana. Raja todella ylitettiin, ja kun se on kerran tehty, sitä voi tehdä uudestaan.

Puheessaan Andersson esitti huolensa siitä, että moni Euroopan maa on seuraamassa Suomen esimerkkiä. Hänen mukaansa Puolan päätöstä rajoittaa turvapaikanhakua perusteltiin Suomen lainsäädännöllä.

– Samanlaista demokratian nakertamista pala palalta ovat rajut taiteeseen, kulttuuriin ja kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvat leikkaukset, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)