Viron Narvan ja Venäjän Ivangorodin välinen raja-asema. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Virolle kriisireserviyksikkö vastauksena hybridihyökkäyksiin itärajalla

Hybridihyökkäysten uhan arvioidaan kasvavan tulevien vuosien aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Valko-Venäjän hybridihyökkäykset Itä-Euroopan rajoille voivat lisääntyä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastatakseen tähän uhkaan Viroon perustetaan 1 000 hengen kriisireserviyksikkö, jonka tehtävänä on avustaa poliisia siirtolaishyökkäyksen tai kansalaislevottomuuksien aikana. Asiasta uutisoi Viron yleisradioyhtiö ERR.

– Kyseessä on kaksi täysin varusteltua reserviläisten pataljoonaa joukkojenhallintavarusteilla ja aseistuksella, poliisin ja Viron puolustusliiton (EDL) oheen, kertoi maan sisäministeri Lauri Läänemets.

Vuonna 2021 Valko-Venäjä ohjasi tuhansia siirtolaisia Puolan ja Liettuan rajoille osana laajempaa hybridihyökkäystä. Vastaavanlaisten hyökkäysten lisääntyminen on yhä todennäköisempää, varoittaa Euroopan raja- ja merivartiovirasto (Frontex).

Marek Kohv, Viron kansainvälisen puolustus- ja turvallisuuskeskuksen (ICDS) asiantuntija, arvioi ERR:lle, että nykyiset siirtolaiset saapuvat Valko-Venäjälle Venäjän kautta, toisin kuin aiemmissa hyökkäyksissä, jolloin heidät lennätettiin suoraan Minskiin.

– Tämä on yksi niistä työkaluista, joita Venäjä ja Valko-Venäjä ovat aiemmin käyttäneet, ja tämä uhka ei varmasti vähene lähitulevaisuudessa, Kohv totesi.

Viro on tiukentanut rajavalvontaansa hybridihyökkäysten torjumiseksi. Maa on lähettänyt takaisin 90 prosenttia maahan saapuneista laittomista siirtolaisista.

Kohvin mukaan Viron itäraja on suhteellisen hyvin suojattu ja rajaliikennettä on vähennetty merkittävästi. Esimerkiksi Narvan ja Luhamaan rajatarkastusasemat ovat avoinna vain jalankulkijoille rajoitettuina aikoina.

Vaikka Viron itäraja on tiukasti valvottu, Kohv muistuttaa, että Viro kuuluu Schengen-alueeseen, minkä vuoksi maahan voi pyrkiä siirtolaisia myös muista Euroopan maista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)