Juho Romakkaniemen mukaan paikallisen sopimisen laajentaminen antaa selvän piristysruiskeen työmarkkinoilla. LEHTIKUVA/TOMI HIRVONEN

Kolmasosa yrityksistä arvioi paikallisen sopimisen laajentamisen lisäävän rekrytointeja

Yli puolet vastaajista uskoo uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua yrityksissä yleensä pitkällä aikavälillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamari kysyi yrityksiltä, johtaako paikallisen sopimisen laajentaminen lisätyöntekijöiden palkkaamiseen omassa yrityksessä seuraavan viiden vuoden aikana.

Kolmannes (32,6 %) vastanneista arvioi uudistusten lisäävän tarvetta palkata lisää henkilöstöä. Reilu viisi prosenttia vastanneista yrityksistä kertoi uudistuksen lisäävän rekrytointia merkittävästi ja reilu 27 prosenttia jonkin verran.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Noin 60 prosenttia arveli, ettei uudistus lisää rekrytointia heidän yrityksessään.

– Paikallisen sopimisen laajentaminen antaa selvän piristysruiskeen työmarkkinoilla. Jos kolmasosa yrityksistä palkkaa edes yhden henkilön lisää, tarkoittaisi se kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Tämä on merkittävä muutos tulevan työllisyyden, talouskasvun ja yritysten menestyksen kannalta, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Yli puolet arvioi uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 56 prosenttia arvioi uudistusten vauhdittavan tuottavuuden kasvua yrityksissä yleensä pitkällä aikavälillä jonkin verran (48,3 %) tai merkittävästi (7,3 %).

Neljänneksen mielestä uudistuksilla ei ole vaikutusta tuottavuuden kasvuun.

Hallitus päätti laajentaa yleissitovien sopimusten paikallista sopimista koskemaan kaikkia yrityksiä työnantajan ja työntekijöiden järjestäytymisestä riippumatta sekä mahdollistaa työlainsäädännön mukaisten joustojen soveltamisen myös yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa nykyisten valtakunnallisten ohella.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24-26.9.2024 ja siihen vastasi 1 457 yritystä eri kokoista yritystä eri toimialoilta ympäri Suomen. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä ja siihen on voinut vastata vain yhden kerran jäsenyritystä kohden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)