Koira kuvituskuvassa. PIXABAY

Suositukset koirien rokotuksista muuttuvat

Uuden suosituksen tavoitteena on taata mahdollisimman hyvä suoja tarttuvia tauteja vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koirien rokotussuositukset on päivitetty, yksityisiä eläinlääkäripalveluita järjestävä Evidensia kertoo. Suomen uusi koirien rokotussuositus pohjautuu Maailman Pieneläinlääkärijärjestön (WSAVA) keväällä 2024 julkaisemaan rokotussuositukseen.

Välillä Suomen rokotuskäytäntöjä muutettiin EU-lainsäädännön myötä vastaamaan tiukasti rokotteiden valmisteyhteenvetoja. Pennulla emältä saadut vasta-aineet voivat kuitenkin yksilöllisesti häiritä rokotesuojan muodostumista. Uuden suosituksen tavoitteena on taata kullekin yksilölle mahdollisimman hyvä suoja tarttuvia tauteja vastaan.

Uuden kansallisen rokotussuosituksen on laatinut työryhmä, johon kuului asiantuntijaeläinlääkäreitä Helsingin yliopistosta, Evidensiasta, Suomen Kennelliitosta, Ruokavirastosta sekä Suomen eläinlääkäripraktikoista.

– Maantieteellisen sijainnin ja raivotautiriskin vuoksi rokotussuosituksissa on mukana myös rabiesrokote. Osalle suomalaisista koirista voivat olla tarpeellisia myös muun muassa kennelyskä- tai Leptospira-rokotteet, kertoo tiedotteessa työryhmässä mukana ollut pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio Evidensiasta.

Kennelyskä leviää koirien tiiviissä kontaktissa, joten rokottaminen on tarpeen, jos koira osallistuu koiratapahtumiin, vierailee koirapuistoissa tai tapaa muutoin paljon muita koiria. Leptospira-rokotetta tarvitaan toistaiseksi lähinnä matkustettaessa. Tauti on Suomessa kuitenkin seurattavien tautien listalla.

Tärkeimpänä muutoksena alle 16 viikoin ikäiselle koiranpennuille suositellaan jälleen kahta kolmoisrokotusta 3-4 viikon välein rokotteesta riippumatta. Kolmoisrokote suojaa penikkataudilta, parvovirusripulilta ja tarttuvalta maksatulehdukselta.

Ensirokotus annetaan normaalitilanteessa 8-12 viikon iässä ja toinen rokotus 12-16 viikon iässä. Korkean tartuntariskin tilanteessa tai haluttaessa mahdollisimman varhaista suojaa, ensirokotus voidaan antaa jo aikaisemmin, kun pentu on kasvattajan hoivassa. Kolmoisrokotteen tehoste suositellaan annettavaksi mieluiten 6 kk:n iässä, mutta viimeistään 1 vuoden iässä, ja tämän jälkeen rokotus uusitaan kolmen vuoden välein.

Ensimmäinen rabiesrokote annetaan aikaisintaan 12 viikon iässä ja tehoste yhden vuoden iässä. Tämän jälkeen tehosteet annetaan valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Matkustavalle lemmikille tarvitaan kohdemaan mukaan mahdollisesti myös muita rokotuksia. Matkustava lemmikki tarvitsee lisäksi mikrosirun ja passin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)