Surmatun Hamas-johtaja Yahya Sinwarin kuva Teheranissa 19. lokakuuta. / AFP / LEHTIKUVA

Hamas-johtaja pakotettiin pois tunneleista – näin Israel iski

Maanalaisen verkoston perusteellinen haravointi vähensi Yahya Sinwarin mahdollisuuksia piiloutua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin joukot surmasivat lokakuussa pitkään etsityn Hamas-terroristijärjestön johtaja Yahya Sinwarin. Gazan eteläosissa sijaitsevassa Rafahin kaupungissa liikkunut partio havaitsi hänet sattumalta paikallisesta kerrostalosta.

Sinwarin uskotaan olleen 7. lokakuuta 2023 tehdyn yllätyshyökkäyksen keskeinen suunnittelija. Hän piilotteli seuraavien yhdeksän kuukauden aikana Gazan alle rakennetussa valtavassa tunneliverkostossa.

Israelin 98. divisioonan erikoisjoukot olivat löytäneet tunneleista jo helmikuussa maanalaisen huoneiston, joka oli varustettu keittiöllä, makuuhuoneilla ja vessalla. Tiloissa mahdollisesti oleillut Yahya Sinwar oli paennut vain hieman ennen israelilaissotilaiden saapumista.

Wall Street Journal -lehden mukaan Israelin johto oli harkinnut Sinwarin surmaamista jo ennen lokakuun 2023 hyökkäystä, sillä häntä pidettiin merkittävänä uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Sopivaa tilaisuutta ei kuitenkaan löytynyt. Sinwarin jäljittämisestä vastuussa oli Shin Bet -tiedustelupalvelu, joka sai tukea Yhdysvaltain tiedustelulta.

Hamas-johtaja pysyi piilossa välttämällä modernin teknologian käyttöä ja pysyttelemällä vain muutaman luotetun henkilön lähellä. Arabineuvottelijat tarjosivat hänelle mahdollisuutta paeta Egyptiin, jos sen diplomaatit olisivat saaneet neuvotella panttivankien vapauttamisesta Hamasin sijasta.

Yahya Sinwar kieltäytyi tarjouksesta. Hän toivoi, että Gazan konflikti vetäisi mukaansa Iranin ja Hizbollahin sekä muuttuisi laajaksi alueelliseksi sodaksi Israelia vastaan.

Israelin sotilaat haravoivat kuukausi kuukaudelta suurempia osia tunneliverkostosta. Taktiikka pakotti Sinwarin nousemaan lopulta maan pinnalle. Hänen tarkkaa sijaintiaan Rafahissa ei tiedetty, mutta alueelle lähetettiin partioita etsimään koko sodan kannalta tärkeää kohdetta.

Israelin tiedustelu sai heinäkuussa selville, että Hamasin sotilaallisen siiven johtaja Muhammad Deif oli poistunut tunneleista. Times of Israel -lehden mukaan tiedon kertoi Hamasin lähetti, joka oli välittänyt kirjallisia viestejä järjestön eri toimijoiden välillä. Deif surmattiin massiivisessa ilmaiskussa Khan Yunisin kaupungissa.

Syyskuun alussa Israelin joukot löysivät Rafahin alta tunnelista kuuden kuolleen panttivangin ruumiit. Heidän lähellään oli televisiolla ja sohvalla varustettu tila, josta löytyi Yahya Sinwarin DNA:ta. Sinwar vietti aiemmin vuosikausia israelilaisessa vankilassa, joten hänen DNA:staan oli valmiit tiedot.

Lokakuun 16. päivänä ryhmä Israelin sotilaita havaitsi kolme Hamasin taistelijaa ja avasi tulen heitä vastaan. Miehet haavoittivat yhtä israelilaissotilasta ja hakeutuivat suojaan läheisiin rakennuksiin. Tiedustelulennokki havaitsi yhden heistä istuvan tuolilla haavoittuneena. Hän heitti puukepin lennokkia kohti.

Panssarivaunu tulitti rakennukseen, joka romahti räjähdyksen voimasta. Sinwarin henkilöllisyys vahvistettiin ruumiista otetulla DNA-kokeella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)