Valtiovarainministeriö, Valtioneuvoston linna Helsingissä., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Julkisyhteisöjen alijäämä viime vuonna aiemmin tilastoitua syvempi

Valtion- ja paikallishallinnon alijäämät heikkenivät merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan Suomen julkisyhteisöjen alijäämä oli viime vuonna 3,0 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Alijäämä päivittyi 0,75 miljardia euroa heikommaksi huhtikuuhun nähden, jolloin alijäämän raportoitiin olevan 2,5 prosenttia.

Alijäämä ei kuitenkaan ylittänyt EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaista viitearvoa, joka on 3 prosenttia suhteessa bkt:hen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Julkisyhteisöjen EDP-velka eli sulautettu bruttovelka oli vuoden 2023 lopussa 77,2 prosenttia suhteessa bkt:hen. Velan bkt-suhde kasvoi edellisestä vuodesta (74,0 prosenttia vuonna 2022) ja oli edelleen 60 prosentin viitearvon yläpuolella.

Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien tarkistettujen tietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämä oli 8,2 miljardia euroa vuonna 2023. Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni 7,7 miljardilla eurolla vuodesta 2022.

Vuoteen 2022 verrattuna valtion- ja paikallishallinnon alijäämät heikkenivät merkittävästi. Valtionhallinnon tarkistettu alijäämä oli 8,9 miljardia euroa, mikä oli noin 5,4 miljardia euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Paikallishallintosektorin tarkistettu alijäämä oli 3,0 miljardia euroa vuonna 2023. Paikallishallinnon alijäämä heikentyi 2,6 miljardilla eurolla edellisvuodesta.

Paikallishallintosektorin alasektoreista paikallishallinto (pl. hyvinvointialuehallinto) oli 1,3 miljardia alijäämäinen ja hyvinvointialuehallinnon alijäämä oli 1,7 miljardia euroa. Sosiaaliturvarahastot jakaantuvat työeläkelaitoksiin ja muihin sosiaaliturvarahastoihin. Työeläkelaitosten ylijäämä oli noin 2,6 miljardia euroa ja muiden sosiaaliturvarahastojen ylijäämä noin 1,1 miljardia euroa.

Alijäämän päivittymiseen huhtikuun lukuja synkemmiksi vaikutti erityisesti työeläkelaitosten omaisuustulojen pienentyminen noin puolella miljardilla eurolla ennakollisista tiedoista. Valtionhallinnon sektorilla arviota sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan voittoverosta pienennettiin. Vero kirjataan kertymäperusteisesti vuoteen 2023.

Lisäksi lokakuun alijäämä- ja velkatiedot sisältävät syyskuun 2024 kansantalouden tilinpitoon tehdyt aikasarjakorjaukset. Nettoluotonantovaikutuksiltaan merkittävin korjaus vuoden 2023 tietoihin oli alijäämää kohentanut monenkeskisten kehityspankkien pääomanlisäysten kirjaustavan muutos kassaperusteisesta sitoumuspohjaiseen, jonka vaikutus oli hieman alle sata miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)